avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contract colaborare si PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contract colaborare si PFA

Buna ziua,
care este cea mai buna varianta de a lucra cu o firma in situatia in care aceasta nu doreste CIM.
Si care sunt taxele care trebuiesc platite catre stat in situatia unui contract de colaborare si PFA.

Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Florian Cioaca , Contabil 16:36, 3 Septembrie 2010
Daca veti obtine un contract de colaborare, trb vazut daca beneficiarul retine impozit la sursa sau nu. In caz afirmativ, dv veti plati diferenta pe care acesta nu o retine la sursa, daca nu veti plati intreg impozitul, respectiv 16%.

Pe langa impozit, ca si PFA mai sunt cheltuielile privind CAS-ul.
Conform OUG 44/2008, PFA, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale, si membrii intreprinderii familale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
Pana la data de 01 iulie 2010 singura forma legala de colaborare cu o firma care nu dorea angajarea pe baza CIM era PFA-ul.

Incepand cu data de 01 iulie 2010 se aplica prevederile art.7, pct.2.1. in forma data de OUG 58/2010 si anume:
- daca activitatea PFA indeplineste cel putin unul din cele 6 criterii de reconsiderare prevazute de art.7, pct.2.1. atunci activitatea se considera din independenta in dependenta.

CONCLUZIE:
Daca relatia dintre dvs. si acea firma este in fapt o relatie de dependenta (angajat - angajator) si infiintati PFA-ul numai pentru o "optimizare " fiscala (= pentru a plati impozite mai mici) mai bine renuntati.
Sau faceti-o cu riscul de a plati contributii suplimentare la buget cu dobanzi si penalitati aferente (vezi OG 39/2010).

In situatia in care (riscati !) si va infiintati un PFA si colaborati cu firma pe baza unui contract de colaborare, taxele vor fi:
- impozit pe venitul net 16%;
- cass (sanatate) 5,5%;
- cas (pensie) 10,5%
- somaj 0,5%.
Se pare ca totul depinde de tipul de activitate pe care il veti desfasura. Cititi bine criteriile in functie de care o activitate poate fi reconsiderata ca fiind dependenta. Daca considerati ca puteti sa nu va incadrati in respectivele criterii puteti sa functionati ca PFA. Daca nu, mai bine renuntati...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa dependent sau independent oug 58/2010 art. 1 pc. 2 lit. d ana_maria_29 ana_maria_29 Buna ziua, Urmeaza sa imi infiintez un pfa independent, impozitat la norma de venit, platitor de tva intracomunitar.Urmeaza sa fac servicii de reparatii ... (vezi toată discuția)
Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)