avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doi mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doi mostenitori

Am si eu o intrebare, se poate vinde un imobil daca sunt doi mostenitori, adica el daca poate vinde fara aprobarea mea?daca el face orice cu partea lui, sa zic ca o doneaza, ca o cedeaza, ca ii face altcuiva acte pe partea acea, eu imi pierd cei 50% din valoare, adica dreptul?

si mai am inca o problema, ca sa termin odata, care este solutia , bun il dau in judecata, si care sunt etapele?se face expertiza , se pune imobilul la cea mai mica valoare de pe piata sau la cea mai mare?Eu ma gandesc la faptul sa imi recuperez banii pe cei 50%? dar vreau sa se termine repede cum rezolv si cat dureaza???Astept raspuns!Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:09, 3 Septembrie 2010
Inteleg ca nu ati efectuat partajul succesoral, deci celalalt mostenitor la acest moment poate vinde doar cota sa potrivit certificatului de mostenitor si veti ramane in indiviziune practic cu cine va cumpara cota.
Daca nu va intelegeti, ca e clar ca nu... va trebui sa initiati dvs. pe rolul instantei partajul succesoral in cadrul caruia se va efectua o expertiza constructor sau doua daca discutam si de casa si teren -constructor si topo si acestea vor fi evaluate la pretul de circulatie actual in functie de mai multi indici pozitivi si negativi( an constructie, zona, uzura, imbunatiri, apropiere fata de zona comerciala , de zona de transport etc).
Daca bunul imobil nu este comod partajabil, atunci va fi atribuit unui dintre dvs. iar celalalt va trebui sa-l despagubeasca cu contravaloarea cotei ce ii revine din imobil.
Partajul succesoral pe rolul instantei implica costuri ridicate mai ales datorita taxei de timbru de 3 % din valoarea masei partajabile si a expertizelor.
Daca v-ati intelege ati putea incheia un partaj voluntar la notariat, insa ramane sa decideti cum este mai bine in interesul dvs.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Buna ziua,

celalalt mostenitor nu poate face nimic din cele spuse de dvs. mai inainte de partajarea bunului;

solutia pentru iesirea din impas o reprezinta partajul bunului care se poate face la notariat - daca va intelegeti sau la instanta de judecata daca nu va intelegeti;

la instanta solutiile pot fi - impartirea 50% - 50% in natura, daca bunul se poate diviza fizic; atribuirea unuia dintre mostenitori - cu obligatia acestuia sa plateasca o sulta sau vanzarea la licitatie;

Avocat Costi Boncu
costiboncu a scris:

Buna ziua,

celalalt mostenitor nu poate face nimic din cele spuse de dvs. mai inainte de partajarea bunului;

Avocat Costi Boncu



Ce anume l-ar impiedica? Aveti si un argument, un text de lege, ceva care ar putea sustine afirmatia?

isi poate vinde sau dona cota dansului de 1/2 cui doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre fratii mostenitori. Phantom.haxor Phantom.haxor Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune, vanzare mariuscrisan mariuscrisan Mama a mostenit o casa la tara de la parintii ei. Mama a decedat. Precizez ca am facut investitii la casa respectiva atat inainte ca mama mea sa moara cat si ... (vezi toată discuția)
Se poate face o dezmembrare a unei case maostenite daca una din parti nu e de acord? serena_20 serena_20 sintem trei frati si unul din noi nu este de acord cu dezmembrarea.Se poate in mod legal face dezmemb. si fara acel frate? :( (vezi toată discuția)