Buna seara .
Cred ca este un caz de reabilitare de drept,avand in vedere ca este o condamnare cu pedeapsa amenzii.Daca in termen de trei ani de la data cand pedeapsa amenzii a fost execuutata nu ati mai comis alta abatere-infractiune , intervine reabilitarea de drept a pedepsei si automat cred ca este stearsa din cazier .Scoaterea persoanei din cazierul judiciar are loc dupa ce au trecut 2 ani de la expirarea termenului de incercare ,adica cel de trei ani .
Pentru mai multa siguranta,chiar daca este caz de reabilitare de drept ,ar fi bine sa va adresati instantei pentru constatarea acesteia .
Marius Bote .
In termen de 3 ani de la executarea pedepsei cu amenda .Reabilitarea este una de drept.Asadar, va puteti adresa IPJ-ului , daca nu ati mai savarsit vreo infractiune.
Art. 136
Termenele prevazute in art. 134 si 135 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.
"Art. 134
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune."
Utilizatorul are o pedeapsa cu amenda, insa s-a dispus SUSPENDAREA. In aceste conditii devin incidente prev. art. 81 si urm. C.penal. Conform art. 82, in cazul unei pedepse cu amenda, termenul de incercare este de 1 an, iar conf. art. 86 la sf. termenului de incercare intervine reabilitarea de drept.
De unde au aparut termene de 3, 5 ani?
Numai pedeapsa inchisorii este suspendata conditionat. :)
In niciun caz amenda penala.
Asadar, articolele mentionate mai sus de catre mine sunt incidente.
Fara a polemiza, a se vedea art. 82 alin 2 C.pen. : "In cazul cand pedeapsa a carei executare a fost suspendata ese amenda, termenul de incercare este de 1 an".