Posed o polita de asigurare facultativa a autovehicolelor la BCR Asigurari.
Am schimbat parbrizul spart in trafic de o piatra.Am platit fransiza de 100 euro, si m-am trezit ca trebuie sa mai platesc cateva sute de lei service-ului -RSA- o clauza atasata,dintre multe altele,inserate in cate o casuta fara o explicatie a ceea ce inseamna aceste prescurtari.Va rog ajutati-ma sa inteleg,inainte de a ma duce sa dau" foc" asiguratorului..
Va multumesc
Intrebarile era bine sa le puneti inainte de a incheia asigurarea, direct persoanei care v-a intocmit-o, sau sa solicitati/cititi conditiile de asigurare.Este foarte probabil sa fie :RecomandareServiceAuto (pentru reparatii la alte service-uri nerecomandate,se suporta diferenta de preturi)
Inainte de a "da foc", mai aveti timp sa aflati ce fel de asigurare ati semnat si ce modificari puteti sa-i aduceti pentru a preintampina, cel putin pentru viitor,noi evenimente similare.
RSA inseamna " reintregirea sumei asigurate " . Orice dauna reduce valoarea asigurarii cu osuma egala cu valoarea despagubirii. Ea se calculeaza dupa formula
RSA = Vd x Cp xNrLR/Nr.TL, in care:Vd = valoarea despagubirii; Cp = cotatia de prima din polita de asigurare; NrLR = nr. de luni ramase din anul de asigurar supra Nr.TL (Nr.total de luni de asiguraridintr-un an de asigurare ) adica 12. Daca nu-l platiti atunci la urmatoarea dauna nu veti mai fi despagubit integral ci conform proportiei dintre valoarea daunei si suma asigurata. Faceti singur acest calcul si vedeti ce inseamna asta in bani.
Reintregirea sumei asigurate, este optionala(nu poate fi trecuta ca obligatie in polita) si se mentioneaza in cererea de despagubire, daca se accepta sau nu, de catre asigurat, retinerea din despagubire sau se plateste separat (asiguratorului nu service-ului) avand ca efect plata integrala sau nu, a unei viitoare daune.Nu multi asiguratori mai practica acest fel de clauza/conditie, care s-a dovedit (pe buna dreptate) un motiv important de pierdere a clientelei in favoarea concurentei.
Nu am spus ca reintregirea sumei asigurate este obligatorie ci am explicat ce inseamna RSA si cum se calculeaza. Este adevarat ca mai nou reintregirea se face automat la unele firme de asigurare.
Dauna
clawdiw
am casco la omniasig din ianuarie 2010 am avut un acident la 2 saptamani dupa incheuerea contractului dupa c am reparat masina pe caso cei de la omniasig ma ... (vezi toată discuția)