avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general -PFA: ele obtin 2 categorii de venituri: drepturi de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

-PFA: ele obtin 2 categorii de venituri: drepturi de autor si alte venituri. Pentru alte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea de OUG 58

Buna ziua,

In urma faimoaselor declaratii de astazi ale asa-zisilor ministri ai Muncii si Finantelor, cum ca "PFA-urile obtin 2 categorii de venituri: drepturi de autor si alte venituri. Pentru alte venituri se aplica legislatia care a fost inaintea de OUG 58".
Eu prestez servicii pe cabinetul meu de avocat, banuiesc ca ma incadrez in categoria "alte venituri", intrucat nu incasez onorarii sau venituri pentru drepturi de autor.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) mai sunt aplicabile contributiile anterioare OUG 58, respectiv 10.5% CAS, 5.5% CASS si 0.5% somaj (optional) ?

2) mai au aplicabilitate dispozitiile legale privind declaratiile si datele de plata ale contributiilor, respectiv: pana pe 15 ale fiecarei luni pt CAS, pana pe data de 15 a ultimului trimestru pt CASS, pana pe 15 ale lunii urmatoare pt luna anterioara pt somaj ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,

Alin Apostol
Declaratiile sunt egale cu 0. Sa vedem ce se publica in MO si apoi ne vom putea pronunta.
Prin sintagma "eu prestez servicii pe cabinetul meu de avocat" eu inteleg ca sunteti avocat inscris in Baroul .... Daca asa este si in realitate atunci OUG 58/2010 nu se aplica asupra veniturilor dvs.
A se vedea Art.2, Anexa 2 din HG 791/2010.
Obligatia platii contributiei de sanatate este stabilita de Legea 95/2006, in baza careia si pana acum aveati obligatia platii acestei contributii.
Referitor la "faimoasa declaratie" va pot spune ca proiectul de modificare a OUG 58/2010 nu mai vorbeste nimic despre sanatate, tocmai pentru ca aici nu au ce reglementa mai mult decat L95/2006. acelasi proiect confirma din nou ca avocatii nu au dureri de cap cu subiectul.

Ca avocat aveti urmatoarele obligatii :
- impozit pe venit
- contributie individuala de sanatate
- cota CAS achitata la Barou
- contributia lunara achitata la Barou
Dar un medic care are contract de munca la spital dar in acelasi timp are si cabinet individual.
Ce plateste conform oug 58?
Multumesc!
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra
rodia a scris:

Dar un medic care are contract de munca la spital dar in acelasi timp are si cabinet individual.
Ce plateste conform oug 58?
Multumesc!


Nu stie nimeni?:(

Alte discuții în legătură

Solicitare informatii aplicare ordonanta 58/2010 si ordonanta 82/2010 pentru cabinet medical alinabalaban alinabalaban buna ziua, am o nelamurire. Sunt angajata la stat in domeniu medical unde mi se retin toate taxele si contributiile la asigurari sociale. In paralel, am ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Declaratii semestriale-medic de familie expro expro un medic de familie care are un cabinet medical individual trebuie sa mai plateasca cas-ul si somajul conf oug58/2010 si sa le declare la cas, respectiv somaj ... (vezi toată discuția)