avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detalii abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detalii abuz de incredere

Buna ziua. Vin la dumnevoastra cu urmatoarea chestiune:

Acum cinci saptamani am imprumutat unui vecin un mp3 player impreuna cu cablul de date, cu precizarea ca il voi primi inapoi peste doua-trei zile. Dupa ce au trecut cateva zile, l-am cautat la telefon, moment in care a inceput cu scuze, ca este la o fata si inca nu s-a vazut cu ea, ca il aduce azi. A doua si a treia zi aceeasi poveste.

Am avut rabdare cu el, suntem oameni, insa la nenumaratele mele insistente si rugaminti situatia nu s-a schimbat absolut deloc. Ba mai mult, acum doua zile cand m-am vazut ultima oara cu el si i-am facut o aluzie vizavi de o posibila plangere penala pentru abuz de incredere, dansul s-a aratat amuzat, probabil nu crede ca se va intampla.

Am de gand sa-i mai fac maine o ultima vizita, inainte sa ma indrept spre sectie. Vreau sa-i cer expres ori playerul ori banii.

Mentionez ca nu mi-a spus direct ca nu imi mai da playerul, doar ca sunt efectiv satul sa ma tot duc sa-l caut ca sa ma milogesc pentru un lucru care imi apartine.

Detin urmatoarele probe:
- cutia playerului
- factura, certificat de garantie
- inregistrare facuta cu telefonul in care il rugam sa imi restituie bunul (dupa trecerea a aprox. trei saptamani).

As dori indrumarea voastra cu privire la evolutia cazului prezentat. Am inteles ca trebuie sa merg la sectia de politie pentru a elabora o plangere penala.
- pe urma ce se va inampla cu respectivul?
- va primi acasa o instiintare sau il va vizita un politist?
- fiind o fapta de natura penala, va primi o amenda penala?

Daca aveti nevoie de alte detalii, vi le voi furniza cu placere. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
Pagubit2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:06, 12 Septembrie 2010
Ca urmare a plangerii dvs. faptuitorul va primi acasa o citatie pentru a se prezenta sa dea o declaratie.
Pedeapsa prevazuta pentru abuzul de incredere este inchisoarea de la 3 lun i la 5 ani sau amenda.
Daca refuza si la aceasta ultima intalnire restituirea bunului imprumutat,aveti posibilitatea sa formulati la politia sau la parchetul competente teritorial plangere penala impotriva respectivei persoane,pentru infractiunea de abuz de incredere,in conditiile aratate de distinsa d-na consilier.
Plangerea trebuie dovedita cu acte,martori si orice alte probatorii acceptate de lege.
Succes !
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Va multumesc pentru raspunsuri.

Ce fel de amenda va primi? Baiatul nu are nimic pe numele sau si mi-e teama ca voi ramane cu paguba si cu un gust amar din toata treaba.

Insa incercarea moarte n-are. Macar pentru factorul psihologic sa merg.

*edit* Cred ca m-am lamurit, va fi o amenda administrativa, din moment ce fapta nu prezinta pericol social.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
Pagubit2010, utilizator
Amenda administrativa ar putea fi dispusa pentru considerentul mentionat de dvsd., respectiv daca organele de cercetare vor considera ca fapta nu prezinta un grad ridicat dse pericol social, insa, pedeapsa amenzii mentionata in art. 213 este de fapt o amenda penala.
aveti grija la termenul pe care il aveti la dispozitie pentru introducerea plangerii- 2 luni de la momentul refuzului restituirii.
avocat Cristina Popescu

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Bunuri ne restituite aledical aledical Am dat unui prieten bunuri pentru a mobila o cabana , acum am rupt relatiile cu el si doresc bunurile inapoi iar el refuza cu trebuie sa procedez; sa depun ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: o societate de leasing are un client care nu mai plateste si refuza sa predea masina, contractul fiind ... (vezi toată discuția)