Buna ziua. Vin la dumnevoastra cu urmatoarea chestiune:
Acum cinci saptamani am imprumutat unui vecin un mp3 player impreuna cu cablul de date, cu precizarea ca il voi primi inapoi peste doua-trei zile. Dupa ce au trecut cateva zile, l-am cautat la telefon, moment in care a inceput cu scuze, ca este la o fata si inca nu s-a vazut cu ea, ca il aduce azi. A doua si a treia zi aceeasi poveste.
Am avut rabdare cu el, suntem oameni, insa la nenumaratele mele insistente si rugaminti situatia nu s-a schimbat absolut deloc. Ba mai mult, acum doua zile cand m-am vazut ultima oara cu el si i-am facut o aluzie vizavi de o posibila plangere penala pentru abuz de incredere, dansul s-a aratat amuzat, probabil nu crede ca se va intampla.
Am de gand sa-i mai fac maine o ultima vizita, inainte sa ma indrept spre sectie. Vreau sa-i cer expres ori playerul ori banii.
Mentionez ca nu mi-a spus direct ca nu imi mai da playerul, doar ca sunt efectiv satul sa ma tot duc sa-l caut ca sa ma milogesc pentru un lucru care imi apartine.
Detin urmatoarele probe:
- cutia playerului
- factura, certificat de garantie
- inregistrare facuta cu telefonul in care il rugam sa imi restituie bunul (dupa trecerea a aprox. trei saptamani).
As dori indrumarea voastra cu privire la evolutia cazului prezentat. Am inteles ca trebuie sa merg la sectia de politie pentru a elabora o plangere penala.
- pe urma ce se va inampla cu respectivul?
- va primi acasa o instiintare sau il va vizita un politist?
- fiind o fapta de natura penala, va primi o amenda penala?
Daca aveti nevoie de alte detalii, vi le voi furniza cu placere. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
In cazul de fata , dat fiind pericolul social redus si alte circumstante judiciare atenuante , se poate aplica o amenda administrativa, ca urmare a scoaterii de sub urmarire penala. Retragerea plangerii penale prealabile inlatura raspundere penala.
Din analiza dispozitiilor cuprinse in art 213 din Codul Penal,care incrimineaza abuzul de incredere,rezulta ca ,pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul mobil ce constituie obiectul m,aterial al infractiunii pe baza unui titlu,a unui raport juridic patrimonial (depozit,mandat,imprumut,gaj,etc) si ca el sa-si insuseasca acest bun ,sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze a-l restitui.
Devenit detentor al bunului,faptuitorul interverteste in mod abuziv aceasta detentie intr-o stapanire deplina,se comporta ca si cum ar fi proprietarul acelui bun,
abuzand de increderea celui care i l-a incredintat provizoriu
Conduita abuziva a faptuitorului,conform dispozitii in vigoare se realizeaza prin una din cele trei actiuni incriminate :
-insusirea bunului
-dispunerea ce acest bun pe nederept,
-ori refuzul de a-l restitui
Eventuala actiune din partea titularului de drept ,conform dispozitii in vigoare nu va putea administra probe concludente/pertinente care sa ateste existenta titlului/raportului juridic , prin care faptuitorul a intrat in posesia bunului.
Pe de alta parte ,sustinerea privitoare la refuzul de a restitui bunul ,trebuie sa fie certa,intrucat o simpla intarziere,invocare unor obiectii/motivatii care sa justifice intarzierea restituiri,nu echivaleaza cu un refuz .
Din mesajul autorului,nu rezulta ca detentul bunului sa fi negat datoria/obligatia sa
Sub aceste considerente,apreciez ca aspectele mentionate,nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de abuz de increderre,nici din punctul de vedere al laturii obiective,nici al celei subiective,fapta situandu-se in afara ilicitului penal,eventual putand constitui o fapta de natura civila