avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizie de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizie de pensionare

intrebarea mea este: ce reprezinta "stagiu asimilat" pe o decizie de pensionare si ce importanta are la calculul final al pensiei?
Cel mai recent răspuns: zita74 , utilizator 20:31, 9 Septembrie 2010
Stagiul asimilat se referă la perioadele necontributive care sunt incluse în stagiul minim şi stagiul complet de cotizare, în vederea obţinerii prestaţiilor de asigurări sociale (cu unele excepţii prevăzute de lege). Se consideră stagii asimilate, conform art.38 din lege perioadele în care asiguratul:
- a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia pensiei pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de urmaş;
- a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
Stagiu asimilat poate fi anii de la facultate ( cele de la zi ), stagiul militar in cazul barbatilor, concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)
Perioada de cotizare pentru ccc suciu_diana suciu_diana Buna ziua, va rog sa ma ajutati in explicarea literei d art. 1 din L 148/2005 si anume: [quot]d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in ... (vezi toată discuția)