avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arvuna sau clauza penala ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arvuna sau clauza penala ?

Intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil este prevazuta clauza prin care promitentul vanzator se obliga la plata dublul avansului primit daca din culpa sa nu se incheie in forma autentica contractul.
Cum calificati clauza penala (art. 1066 Cod civ.) sau clauza de arvuna (art. 1298 Cod.civ.) ? Argumente.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 19:25, 18 Noiembrie 2007
Din ce spui tu pare a fi o clauza de arvuna, ptr ca aceasta presupune a restitui inca o data suma achitata initial de cealalta parte + ceea ce a primit.
Clauza de arvuna este o conventie accesorie contractului de vanzare - cumparare in virtutea careia cumparatorul avanseaza o suma de bani ce, de regula, reprezinta o parte din pret, pe care o pierde daca vanzarea nu se executa din culpa sa, sau pe care, vanzatorul, avand-o primita, este obligat sa o restituie indoit daca neexecutarea vanzarii se datoreaza culpei sale.

Clauza penala este acea conventie prin care partile evalueaza anticipat daunele - interese contractuale.

Despagubirile se stabilesc de regula intr-o suma forfetara.

Clauza penala poate fi stipulata intr-o clauza expresa cuprinsa in contractul din care se naste raportul de obligatii sau intr-o conventie ulterioara, incheiata inainte de neexecutarea obligatiilor.

In opinia mea ne aflam in prezenta unei clauze de arvuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Incetarea de drept a unui contract ravacriss ravacriss In urma cu trei ani am incheiat o conventie sub semnatura privata pentru vanzarea unui teren arabil aflat in proprietatea mea. In conventie se stipula faptul ... (vezi toată discuția)
Probleme antecontract prima casa bsb1975 bsb1975 Am semnat de curand un antecontract de vanzare cumparare prin care am promis vanzarea apartamentului meu cu suma de 61000 euro primind un avans de 4000 de ... (vezi toată discuția)