avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legislatie pentru cetatenii americani sau vorbe in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legislatie pentru cetatenii americani sau vorbe in vant?

Buna ziua,

Sunt si eu intr-o situatie foarte confuza, dupa ce am primit mai multe raspunsuri la aceeasi intrebare.
Sotul meu este cetatean american, suntem casatoriti de 3 ani, timp in care 2 am stat in strainatate, si acum aven 1 an de stat in Romania.
Dupa 4 luni de sedere am fost la ofociul de Imigrari unde am vorbit cu un domn ofiter care era in trecere, nu era la nici un birous, si l-am intrebat daca lucreaza acolo si daca ii pot pune o intrebare si mi-a raspuns ca da, si ca lucreaza la Politia de Frontiera, intebandu-l ce este de facut, fiind speriati de situatie.
Acesta mi-a spus ca nu am motive de ingrijorare deoarece Statele Unite are un acord cu acord cu Romania din 2007, motiv pentru care pentru acestia nu se aplica regula de 3 luni, si nu il conditioneaza nimeni cand sa vina, cand sa plece.
Pe moment m-am simtit usurata, dar tot am intrat inauntru ca sa ma interesez pentru aplicarea rezidentei ca sa ma asigur ca va fi totul in ordine, am luat fisa cu documentele necesare, dupa care m-am intors din nou dupa o saptamana jumate cu dosarul de acte pentru a depune si a mai pune eventual aceea si intrebare careia i-am pus domnului ofiter.
De aceasta data am dat de o doamna mai mult decat acida , cu un comportament revoltator, si care mi-a spus ca nu exista nici un acord si trebuie sa plateasca amenda 10 milioane ,mi-a mai dat o lista cu acte, dupa care mi-a aruncat actele in scatba.
Am refacut dosarul, si m-am dus din nou, de data asta asteptand ore in sir cu foarte multa lume din cauza ca doamna nu s-a simtit sa vina la program, si dupa o ora cand mi-a venit randul, mi-a aplicat acelasi tratament, dar de data asta spunandu-mi de 15 milioane.
Sotul meu fiind foarte mahnit si nervos pe moment , a preferat sa o lase balta vazand felul in care suntem tratati, si mai ales stiind de la ofiterul respectiv ca nu exista nici o problema cu sederea lui.
Dar totusi dupa nici o luna de zile tatal meu a vrut sa mai afle o parere, si a discutat cu un prieten de familie, angajat in Politia de Frontiera. Acesta i-a dat acelasi raspuns ca si ofiterul.
Acum a trecut un an deja, si vrem sa plecam din tara din nou, problema este ca acum primim multiple raspunsuri, ori acelasi raspuns ca acel din partea Politiei de Frontiera, ori ca indiferent de ce nationalitate i se aplica legea cu 3 luni si este in mare pericol,ori ca va fi considerat terorist si va avea probleme internationale, ca i se vor scoate din buzunar mii de ore si interdictie nelimitata etc.
Deci nu mai inteleg nimic, care este adevarul? La ce putem sa ne asteptam? Putem sa iesim din tara, trebuie sa platim mii de ora, o sa fim umiliti la iesire..? Char nu stiu la ce sa ma astept, as aprecia din suflet un raspuns concret, doarece nimeni pana acum indiferent de functie nu ne-a putut da asa ceva, si banuiesc ca tot noi o sa fim sanctionati.
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 20:03, 12 Septembrie 2010
In aceasta materie exista legislatie care reglementeaza situatia pe care ati postat-o! Acolo veti gasi raspunsurile la intrebarile care va preocupa!
la ministerul de externe v-ati interesat?
Romania a desfiintat unilateral regimul de vize pentru cetatenii americani. Nu exista vreun acord cu SUA in acest sens. Cetatenii americani pot intra in Romania fara viza si pot ramane pentru o perioada de pana la 90 zile intr-un interval de 6 luni. Cei care intentioneaza sa ramana peste aceasta perioada trebuie sa solicite la Oficiul Roman pentru Imigrari prelungirea dreptului de sedere cu 30 zile inainte de expirarea termenului de 90 zile.
Pentru a afla la ce va puteti astepta, consultati OUG 194/2002 (art. 102, 124 si 125): [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista un acord pentru cetatenii americani sau care este adevarul si ce putem face IrinaVeronica IrinaVeronica Buna ziua, Sunt si eu intr-o situatie foarte confuza, dupa ce am primit mai multe raspunsuri la aceeasi intrebare. Sotul meu este cetatean american, suntem ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)
Clandestin in romania mariaaab mariaaab sunt in italia,si prietenului meu care este albanez i-a expirat viza de 90 de zile ,neam interesat aici,chiar astazi la biroul de imigrari si aici ne putem ... (vezi toată discuția)