avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legat de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legat de demisie

ma bate gandul sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez, problema mea este ca am vorbit cu alte persoane care si-au dat demisia acum o luna, si inca n-au primit nici banii restanti (perioada de preaviz) si nici cartea de munca. motivul invocat pentru bani a fost acela ca trebuie sa vina niste acte de la camera de munca......
ce ma sfatuiti in acest caz pentru a fi pregatit in eventualitatea unor astfel de probleme , daca totusi vreau sa-mi dau demisia. Pot sa nu ma prezint la locul de munca in perioada preavizului pentru a evita problema de a face "munca voluntara" ? sau cui ma pot adresa in caz ca se intampla cele mai sus mentionate?

Multumesc,
Paul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:24, 17 Noiembrie 2007
demisia este un act unilateral
dar perioada de preaviz trebuie respectata.
doar daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale se poate fara aceasta perioada si desigur prin buna intelegere.
daca nu respectati perioada de preaviz va puteti trezi ca sunteti concediat pentru absente nemotivate.
pentru drepturile salariale faceti mai intai o sesizare la ITM si dupa aceea la tribunal sectia litigii de munca.
Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. In acest caz, contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Puteti face sesizare catre ITM, dar recuperarea drepturilor banesti se va face tot prin instanta, intrucat inspectorii de la itm chiar daca ar constata ca nu vi s-a achitat drepturile banesti nu au cum sa sanctioneze firma respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare preaviz Oliviu22 Oliviu22 Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta \"m-a rugat\" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ma obliga cu amenintari sa raman la munca Alisa29 Alisa29 Buna ziua. Am o problema cu locul de munca,mi.am dat demisia pe 1 aprilie (din motive atat personale cat si medicale)si sefu meu nu mi.a acceptat nimic ci a ... (vezi toată discuția)
Demisie User789 User789 Buna ziua, mi-am dat demisia in ianuarie cu acordul partilor. Data de incheiere 5 mai 2020. Saptamana trecuta am pus problema sa existe intelegere sa pot pleca ... (vezi toată discuția)