avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj sau succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj sau succesiune?

Buna ziua. Trebuie sa va explic intai situatia: un prieten se afla in proces de divort, partaj si tutela copilului.Sotia decedeaza inainte de pronuntare. Ce sfat ii dati pt a ramane in casa cumparata de ei in timpul casatoriei. Sa termine partajul? Sau sa faca succesiune? Poate veni mama decedatei cu pretentii asupra casei? Au si un copil minor. Cu multumiri anticipate astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:46, 13 Septembrie 2010
Atata timp cat decedata are descendenti(copii), parintii decedatei nu mai au dreptul la suscesiune. Are dreptul la mostenire doar sotul supravietitor si copilul. Nepronuntandu-se hotararea de divort, acum este vaduv si nu divortat. Poate sa solicite unui notar dezbaterea succesiunii.
In cadrul procesului de divort sa faca dovada mortii sotiei prin depunerea certificatului de deces si sa inchida dosarul.
buna dimineata.
intrucat sotia dansului a decedat, il sfatuiesc sa ceara suspendarea dosarului si sa deschida succesiunea dupa sotia sa, la notar.
fiind sot supravietuitor va avea calitate succesorala la succesiunea sotiei sale, in concurs cu descendentul lor .
singuri succesori sunt sotul supravietuitor si fiul sau . parintii sotiei si nici celelalte rude nu au calitate succesorala la succesiunea sotiei sale.
buna ziua.
in acest caz casatoria a incetat prin decesul unuia dintre soti.
procesul de divort s-a terminat.
partajul nu isi mai are rostul.
sa dezbata succesiunea de pe urma defunctei, au calitatea de mostenitor el-in calitate de sot supravietutor si minorul.
Da, copilul inlatura de la mostenire parintii defunctului.
Ar fi indicat sa va adresati instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii chiar daca nu exista neintelegeri intre mostenitori.
Daca veti face tranzactie evitati taxa de 3% din valoarea bunului.
Va trebui insa sa va angajati avocat pentru redactarea tranzactiei, ceea ce cred ca va fi mai putin costisitor decat la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
poate sa intrerupa orice demers juridic initiat pe calea instantei.bunurile fostei sotii ii revin minorului si tatalui minorului.

Alte discuții în legătură

Deschidere proces succesiune in instanta anca_stan anca_stan Buna ziua. Care este procedura de deschidere a procesului de succesiune in instanta de catre mostenitori (copiii minori ai defunctului si sora lui), avand ... (vezi toată discuția)
Succesiune da sau nu andutza_04 andutza_04 Sotia supravietuitoare poate vinde un imobil daca nu a facut succesiunea? Termenul de la decesul sotului fiind mai mare 6 luni,iar cei 2 copii ai ... (vezi toată discuția)
Cat din valoarea bunurilor imi revine la partaj,eu fiind divortata si exsotul a decedat Lucia Hebre Lucia Hebre Am divortat in1990,mi-au fost incredintati spre crestere si educare cei doi copii,care atunci aveau ,12 ani si 9 ani.Nu am facut impartirea de bunurii ... (vezi toată discuția)