avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prescriere penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prescriere penalitati de intarziere

Pot solicita penalitati de intarziere din anii precedenti (2005-2006) unui client care imi achita permanent facturile cu intarziere? Solicitarea o voi face cu somatie de plata, in instanta.

Pentru penalitati de intarziere pot face apel la OG 119/2007 sau numai la somatie de plata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters15514 , utilizator 16:33, 20 Noiembrie 2007
Poti percepe penalitati de intarziere numai daca acest lucru a fost expres precizat intr-un contract.
In cazul in care acest lucuru exista, poti solicita penalitati de intarziere calculate pana la data platii efective.
multumesc

sunt precizate in contract; legea prevede vreun termen de prescrieire pentru penalitati?
Consider ca, daca debitorul a achitat debitul principal fara a-i percepe la acea data penalitati, nu mai ai un temei legal ptr a mai solicita penalitati. Acestea sunt accesorii debitului principal si trebuiau solicitate la data platii.
Parerile pot fi impartite in acest caz, insa eu personal asa vad problema.
Mult succes!
Atat timp cat nu a intervenit prescriptia, penalitatile de intarziere pot fi solicitate chiar daca a fost achitat debitul principal. Art. 1082 din Codul civil prevede că: "Debitorul este osândit, de se cuvine, la plata de daune-interese sau pentru neexecutarea obligaţiei, sau pentru întârzierea executării, cu toate că nu este rea-credinţă din parte-i, afară numai dacă nu va justifica că neexecutarea provine din o cauză străină, care nu-i poate fi imputată.
Ok. Dar nu inteleg de unde reiese faptul ca odata ce omul a platit exact ceea ce i s-a cerut, poti sa mai vi acum, chiar in termenul de prescriptie, sa mai soliciti penalitati care nu au fost solicitate initial.
Sincer, nu cred ca mai poate obtine ceva, odata ce debitul a fost stins, la ce mai calculezi penalitati?

Alte discuții în legătură

Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ce pot pati? timp_pierdut timp_pierdut Am cumparat un lantisor de aur de la o traficanta ,am onorat o parte din plata,dar din motive independente de vointa mea( am piierdut serviciul) nu am putut ... (vezi toată discuția)
Penalitatile din contract se prescriu? adela05 adela05 Am facturi achitate cu inatrziere in baza unui contract. Nu ni s-au cerut penalitati, ci s-a acceptat plata asa cum a fsot facuta. Este posibil sa am o ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere, temei legal? otilia13 otilia13 Buna seara. Societatea noastra administreaza terenuri pe care le da in folosinta persoanelor juridice incheindu-se cu acestea conventii. In conventie este ... (vezi toată discuția)