avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1414 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prescriere penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prescriere penalitati de intarziere

Pot solicita penalitati de intarziere din anii precedenti (2005-2006) unui client care imi achita permanent facturile cu intarziere? Solicitarea o voi face cu somatie de plata, in instanta.

Pentru penalitati de intarziere pot face apel la OG 119/2007 sau numai la somatie de plata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters15514 , utilizator 16:33, 20 Noiembrie 2007
Potrivit art. 1073 şi 1082 din Codul civil, debitorul este ţinut să-şi îndeplinească la timp şi întocmai obligaţia asumată, în caz contrar fiind ţinut la plata daunelor, ce constau în devalorizarea sumei datorate în perioada de la termenul de plată şi până la plata efectivă.
În conformitate cu art. 1084 C.civ. daunele cuprind paguba suferită şi câştigul nerealizat.
In acest caz creditorul a fost pagubit prin neplata la termen a contravalorii facturilor astfel incat el are dreptul sa fie despagubit cu penalitatile de intarziere calculate la valoarea facturii, de la data scadentei si pana la data achitarii acesteia. Tocami de aceea in clauza penala se prevede suportarea penalitatilor de intarziere nu numai in cazul neexecutarii obligatiei dar si in cazul executarii cu intarziere a acesteia.
Intr-adevar, se pot percepe penalitati clculate de la data la care trebuia sa se faca plata si data platii efective, dar din moment ce eu am receptionat si i-am solicitat o suma de bani, la un moment dat, nu inteleg de ce sa mai vin acum sa-i mai solicit penalitati ptr un debit care nu mai exista, pe simplu motiv ca m-am suparat pe el ptr ca imi achita si restul facturilor cu intarziere.
Repet, fara dorinta de a intra in polemica cu cineva, ca parerea mea personala este ca nu se mai pot solicita penalitati in moment ce suma care face obiectul penalitatilor s-a achitat cu acordul creditorului.
Ptr ce a achitat debitul principal? Ca sa nu mai curga penalitatile o sa-mi raspundeti. Si daca nu achita nici aceste penalitati ce se intampla? O sa-i calculeze penalitati la penalitati? Consider ca in lipsa unei clarificari a situatiei din partea celui/celei care a ridicat aceasta problema, care sa lamureasca cand anume s-a facut plata, in ce conditii, se poate oferi un raspuns pertinent. In lipsa acestor precizari riscam sa vorbim aiurea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ce pot pati? timp_pierdut timp_pierdut Am cumparat un lantisor de aur de la o traficanta ,am onorat o parte din plata,dar din motive independente de vointa mea( am piierdut serviciul) nu am putut ... (vezi toată discuția)
Penalitatile din contract se prescriu? adela05 adela05 Am facturi achitate cu inatrziere in baza unui contract. Nu ni s-au cerut penalitati, ci s-a acceptat plata asa cum a fsot facuta. Este posibil sa am o ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere, temei legal? otilia13 otilia13 Buna seara. Societatea noastra administreaza terenuri pe care le da in folosinta persoanelor juridice incheindu-se cu acestea conventii. In conventie este ... (vezi toată discuția)