avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj dupa divort: stabilirea cotelor de proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj dupa divort: stabilirea cotelor de proprietate cuvenite sotilor dupa veniturile si portul in munca al acestora

Sunt divortata din aprilie 2006.In urma divortului am ramas cu cei 2 copii rezultati in urma casatoriei(de 18 ani,eleva clasa aXII-a si 12 ani, eleva clasa a VI-a) in apartamentul de 3 camere detinut in timpul casatoriei.Am avut serviciu amandoi, dar acum doreste partaj din valoarea imobilului 60% el, 40% eu pentru ca lucrez in invatamant si am avut salariu mai mic.N-am platit bona pentru copii(serviciul meu permitandu-mi sa ma ocup de ei, impreuna cu mama mea, bunica celor doi copii), n-am angajat niciodata menajera, gospodaria fiind tinuta de mine,iar el , plecat mai tot timpul prin delegatii...deh!avea salariu bun ca sa ne descurcam!In prezent, el locuieste intr-un apartament de 3 camere, dobandit de fosta mea prietena cu care are in intretinere un copil din casatoria ei anterioara si un copil in varsta de 2 ani facut cu ea...Are drept sa ceara partaj...pe venituri pentru fostul lui imobilul in care locuiesc impreuna cu cei 2 copii ai lui?
Viata bate filmul!Sper ca s-a inteles corect , din ceea ce am scris...:)
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:47, 14 Septembrie 2010
Buna ziua.Bineinteles ca fostul sot poate introduce actiune de partajare a bunurilor comune, dar e greu de spus in baza celor expuse de dvs. care va fi procentul pe care il va acorda fiecaruia instanta de judecata.Recomandarea mea este sa angajati un avocat care sa va reprezinte.
Da, are acest drept, cu privire la bunurile mobile si imobile dobandite in tmpul casatoriei.
Cu privire la cota de partajare ceruta de el, numai instanta poate sa aprecieze, in functie de probele adminstrate in dosar.
In mod normal, loturile partilor sunt egalizate prin solutia data de instanta, prin plata unei sulte (plata de catre cel care ramane in apartament, a contravalorii cotei celuilalt)
Da are drept sa ceara partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei;
De regula partile obtin o cota de 50%-50%.
E bine sa va angajati avocat pt a putea obtine aceasta cota de 50%-.
1. Patru reguli: a) Bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare din soti sunt bunuri comune de la data dobandirii lor; b) calitatea de bun comun nu trebuie dovedita; c) imparteala judiciara poate fi ceruta oricand deoarece nimeni nu poate fi tinut in coproprietate; d) jurisprudenta a statuat ca munca depusa de sotie in gospodarie are o valoare economica si se considera aport.
2. Avand in minte regulile de mai sus se pot trage urmatoarele concluzii:
- fostul sot este coproprietar asupra unei cote ce inca nu a fost determinata dar care este prezumata ca fiind 50% din bunurile dobandite in comun insa poate fi mai mare daca se aduc dovezi in acest sens;
- fostul sot poate sa solicite imparteala si sa sustina ca a avut un aport mai mare la dobandirea bunurilor insa aceasta nu inseamna ca va obtine neaparat o cota mai mare;
- la calcularea cotelor se va tine seama si de aportul dumneavoastra in gospodarie daca aduceti dovezi in acest sens;
observatie: nu e fostul lui imobil (adica fosta proprietate) ci fosta locuinta (adica actuala proprietate care nu se pierde prin neuz).
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

1. Patru reguli: a) Bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare din soti sunt bunuri comune de la data dobandirii lor; b) calitatea de bun comun nu trebuie dovedita;


si daca unul din soti pretine cota de 100% ..la dobandirea bunurilor, ce actiune face..
mai cere partaj sau doar sa consate ca-i bun propriu?:D

Alte discuții în legătură

Partaj, zero aport al paratului Sineu Sineu Partaj Va rog sa ma care pot fi consecintele unui parta in cazul in care : in timpul casatoriei a fost cumparata o proprietate in regim de comunitate de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dinu_dan dinu_dan Buna ziua, am o problema: Parintii mei au divortat recent dupa 17 ani de casnicie, tatal casatorinduse cu alta persoana. Mama mea nu a lucrat deloc si nu are ... (vezi toată discuția)
Partaj anadediu anadediu in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)