avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sfatul unui avocat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sfatul unui avocat

Buna seara.Din nou am nevoie de un sfat.Am luat legatura cu un avocat,deocamdata nu am incheiat procedurile ptr a ma reprezenta ptr ca i-am pus o intrebare si mi-a spus ca nu stie.Asa ca va voi intreba pe dumneavoastra si cine stie poate asa gasesc pe cineva sa ma reprezinte.Problema mea este ca fiind in Spania cu sotul meu si fetita de 2 ani,avem rezidenta de 3 ani aici si ultimul domiciliu comun il avem aici.Eu am introdus aici actiunea de divort,avand totodata in curs un proces ptr maltratare ,eu fiind victima,sotul acuzatul.Ulterior introducerii actiunii de divort aici de catre mine,el a introdus actiunea de divort in Romania.Intrebarea mea este daca eu pot delega un avocat sa ma reprezinte ptr a ¨ anula¨ cererea lui trimitand toate documentele necesare ptr a demonstra ca domiciliul nostru este aici (din cate mi s-a spus divortul se introduce la judecatoria zonei/localitatii unde avem domiciliul actual) pentru ca as vrea ca sa continue procesul de divort demarat aici si nu in Romania.Astept un raspuns de la cineva care stie daca exista asemena procedura ptr ca,repet,intrband avocatul cu care am luat legatura mi-e spus ca nu stie.Ca de ce nu lasam asa si se ofera sa ma reprezinta de-a lungul procesului de divort.Se poate sau nu? este intrebarea mea.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:36, 14 Septembrie 2010
aveti dreptate.competenta cu desfacerea casatoriei e instanta spaniola.daca trimiteti copii legalizate dupa cererea de divort introdusa acolo, instanta de aici din oficiul va invoca lipsa comptentei sale de judeca cererea de divort introdusa de sot.
desfacerea casatoriei se face in tara unde s-a incheiat casatoria.
se poate face desfacerea casatoriei in tara
Competenta de solutionare a divortului este alternativa....adica se poate solutiona si de catre instanta din Spania si de catre instanta romana.
Daca sotul va introduce divortul in Romania dumneavoastra puteti mandata cu procura speciala o persoana ( va sfatuiesc sa fie avocat) care sa va reprezinte interesele. Fetita nu va trebui sa vina in Romania....
Cu privire la incredintarea minorei.......Avand in vedere atitudinea sotului, cu o aparare buna va va fi incredintata dumneavoastra spre crestere si educare..
Bafta!
Cu stima, Av. Tonica Daniela





Acesta este raspunsul unui avocat,coleg de site referitor la competenta de solutionare a divortului.-Acum sa imi spuneti ca desfacerea casatoriei se face numai in tara unde s-a realizat casatoria...de ce atatea pareri diferite?
.Ce am intrebat eu este daca se poate atca,anula cererea lui de divort din tara avand in vedere ca aici este deja in curs procesul de divort plus inca 2 procese penale unde el este acuzat.
Punctul meu de vedere este urmatorul:
-este evident ca asa cum au fost demarate proceduarile de divort - in ambele tari, exista posibilitatea obtinerii a doua hotarari care pot avea solutii contradictorii.
Prin urmare trebuie verficat in prealabil daca casatoria dvs. a fost incheiata in tara pe de o parte si daca nu a fost incheiata in Romania , daca ea fost transcrisa in tara, pentru ca in cazul transcrierii in tara poate fi desfacuta si aici.
Daca casatoria a fost incheiata in tara si nu ati avut un domiciuliu comun aici, se poate invoca exceptia de necompetenta teritoriala a instantei.
Oricum un lucru este clar daca in situatia in care ne aflam in varianta posibilitatii desfacerii casatoriei si in Romania trebuie aduse probe in fata instantei din tara cu privire la declansarea procedurilor de divort in Spania si din punctul meu de vedere suspendata cauza pe art 244 pct.1 c.prov.civ.pana la solutionarea celei din Spania.
Apoi venit in cel suspendat de aici si repusa cauza pe rol si invocata exceptia autoritatea de lucru judecat., dar asta dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de acolo care in prealabil ar trebui intai recunoscuta prin procedura de exequator.
Aceasta varianta a repunerii pe rol poate fi folosita sau nu, pentru ca in cazul in care cauza nu se repune pe rol in termen de un an cauza se perima.
Oricum sunt deci mai multe aspecte de verificat si in functie de acestea aleasa varianta optima in interesul dvs.
In varianta in care casatoria a fost incheiata aici si divortul va fi solutionat in Spania va trebui efectuata procedura exequatorului aici-adica a recunoasterii hotararii spaniole in Romania.

Divorturile cu elemente de extraneitate sunt reglementate de legea 105./1992 care prevede:
Art.20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

ART. 21
Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.

ART. 22
Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.

ART. 23
In cazul in care sotii sint in drept sa ceara separatia de corp, conditiile acesteia sint supuse legii prevazute de art. 20, care se aplica in mod corespunzator.

Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
cristinagrig a scris:

...de ce atatea pareri diferite?


Pentru ca unii uita ca am intrat in Uniunea Europeana

Si pentru ca un raspuns care nu-i ...din amintiri din copilarie ar trebui sa tina cont de Regulamentele CE

Instanta Spaniola si-a stabilit competenta? (a existat un termen, s-a facut vreun pas?).

(1) În cazul în care se introduc cereri de divorţ, de separare de drept sau de anulare a căsătoriei între aceleaşi părţi în faţa unor instanţe din state membre diferite, instanţa sesizată în al doilea rând suspendă din oficiu procedura până când se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate.
(2) În cazul în care acţiuni referitoare la răspunderea părintească privind un copil, având acelaşi obiect şi aceeaşi cauză, se introduc în faţa instanţelor din state membre, instanţa sesizată în al doilea rând suspendă din oficiu procedura până când se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate.
(3) În cazul în care se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate, instanţa sesizată în al doilea rând îşi declină competenţa în favoarea acesteia.
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune divort andrada.cora andrada.cora sunt rezident in spania. m-am casatorit in ro. sotia mea a intentat divortul in spania. eu nu sunt de acord si doresc sa divortam in ro. daca exista un divort ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Càsàtorie in franta gafton viorel gafton viorel Am dublà cetàtànie si am fost càsàtorit .Pentru a mà recàsàtori in Franta ce fel de acte sunt ... (vezi toată discuția)