As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.
Este posibil ca in aceste conditii sa mi se suspende plata indemnizatiei de
maternitate? Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.
Mi-ar fi de folos cateva referinte la textul legii.
1. Puteti proceda astfel: renuntati la indemnizatia de CCC pana la 2 ani iar la angajatorul unde aveti CIM de baza faceti o cerere de CFP pe perioada pana copilul implineste 2 ani (singura problema este ca aceasta cerere trebuie aprobata de angajator).
2. In aceasta perioada puteti lucra la celalalt angajator undeaveti CIM cu timp partial.
3. De ce nu renuntati la CIM de la primul angajator si sa ramaneti cu CIM la al doilea?
Nu renunt la angajatorul unde am CIM pt ca acolo sunt titulara pe post (lucrez in invatamant), iar la celalalt angajator, contractul cu timp partial de munca este pe o durata de 2 ani si jumatate.
Credeti ca, in conditiile in care am stagiu complet de cotizare, sa mi se acorde CCC fara plata (macar un an) in conditiile in care solicit acest lucru?
Nu exista concediu crestere copil fara plata, imediat dupa ce ati nascut. Un an concediu fara plata pentru cresterea copilului se poate da numai dupa implinirea varstei de 2 ani a copilului (sau 3 in cazul copilului cu handicap) in prelungire la cei 2(sau 3) care au fost acordati si in care s-a beneficiat de indemnizatie de crestere copil.
Dupa nastere, aveti 2 variante, care vi se pare mai avanatajoasa:
-ori intrati in concediu crestere copil, suspedand ambele contracte de munca si primiti indemizatia de crestere copil.
-ori renuntati la concediul de crestere copil, va intoarceti la munca imediat dupa ce trec cele 42 zile obligatorii dupa nastere si faceti cerere de concediu fara plata 1 an (sau cat doriti) de la primul angajator si lucrati la celalalt. dar atentie, asa cum sublinia si dl. valeriu tudor, anagajatorul nu este obligat sa aprobe cererile de concediu fara plata. Spuneti ca lucrati in invatatamnt. Interesati-va la resurse umane/contabilitate care sunt conditiile de acordare a concediilor fara plata pentru titularii in invatamant. Cu reducerile de salarii pe care incearca sa le faca guvernantii, s-ar putea sa aveti noroc.
Indiferent de ce varianta alegeti, petru ca nu are nici o legatura cu concediul de maternitate sau crestere copil, cei 200 lei care reprezinta alocatia copilului pana la varsta de 2 ani ii veti primi, evident cu conditia de-a depune dosarul cu toate documentele necesare la primarie.
as dori sa stiu daca se acorda indemnizati de crestere a copilului daca ai contract de munca partial.
Din OUG 111 inteleg ca trebuie sa lucrezi cel putin jumatate din luna.
Am dreptate?
As dori sa trec sotia mea ca si angajat la firma mea si doresc sa evit taxele de aceea ma gandeam la un contract partial.
Dar noi ne gandim sa avem un copil.Intrebarea era daca se mai acorda indemnizatia.
Pentru a beneficia de concediu crestere copil pana la 2 ni este necesar ca persoana sa aiba venituri supuise impozitului pe venit timp de 1 an, CIM pe ntru timp partial timp de un este stagiu de cotizare. Daca sotia re CIM cu 4 ore timp de 1 an poate beneficia de concediu pentru crestere copil.