avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INTREBARE ... UN RASP V-AS RUGA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INTREBARE ... UN RASP V-AS RUGA

Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care urma sa ajungem de catre un individ, acesta la randul sau insotit de sotia si fiica lui. La momentul intalnirii mama si sora mea au fost agresate, insa numai mama a depus plangere penala.
Si-a scos certificat medicol-legal in care s-a stabilit ca viata i-a fost pusa in primejdie si a primit 16-18 zile ingrijiri medicale.
Cand dosarul a fost prezentat la parchet impreuna cu declaratiile noastre, ale invinuitului si ale martorei care ne insotea,procurorul a incadrat fapta la vatamare corporala grava si a redat dosarul politiei pentru alte cercetari.
Din cate am putut sa inteleg invinuitul ( pe care de altfel il cunoastem) ar fi declarat ca la momentul producerii evenimentului nu se afla in localitate lucru pe care il si oate sustine ( cu probe mincinoase as spune eu).
De asemenea , am aflat de la cealata persoana care ne-a insotit pe noi la mom respectiv, ca ea a nu ar fi vrut sa declare nimic( intrucat ii este teama de agresor) dar fiindca sunase la 112 si nu dorea sa primeasca amenda a declarat ca a vazut niste persoane care fluturau ceva deasupra capului( respectiv bata cu care agresorul a lovit-o pe mama), dar nu stie cine sunt acestia si nici nu l-a "putut" recunoaste cand i s-au arata poze cu respectivul la politie.
Dupa cum am spus la mom agresiunii invinuitul era insotit de sotia si fiica acestuia(majora) luat parte la fapta comisa, dar dintre acestea doar sotia agresorului a dat declaratie si banuiesc ca a sustinut decl sotului.
Intrebarile mele ar fi:
1. Au valoare in cazul de fata declaratiile mele si ale surorii mele in calitate de martori, avand in vedere gradul de rudenie existent intre noi si reclamanta ?
2. Daca am efecuta eu si sora mea testul cu poligraf si acesta ar demonstra ca spunem adevarul , ar putea " anula" declaratiile invinuitului? ( nu stiu cat de clar m-am exprimat cert este ca eu am vrut sa intreb daca testul respectiv ar atarna mai mult decat problele fabricate de agresor)
3. Mama a mai fost agresata in urma cu vreo 5 luni de catre o persoana necunoscuta, pusa tot de agresorul actual. Eu am reusit sa inregistrez o discutie intre mama si cumatrul agresorului in care acesta ( cumatrul agresorului care este si vecinul meu) recunostea ca agresorul a pus persoana respectiva sa o bata pe mama si o atentiona pe mama ca si in viitor va mai fi batuta . ( Mentionez ca prima bataie a fost in aprilie, cea de-a 2 cu agresor necunoscut in august, iar inregistrarea dateaza din mai.)
Intrebarea mea este daca inregistrarea reprezinta proba in instanta?
4. Si daca in urma inregistrarii din care reiese ca agresorul avea intentia sa o bata pe mama( spune ceva de genul ca vrea sa-i rupa mainile si picioarele, s-o bage in spital sa stea 6 luni acolo), faptul ca amenintase anterior , ca ne-a urmarit in seara agresiunii si ne-a asteptat la bloc( prin urmare a premeditat) si plus ca loviturile aplicate ( respectiv in cap o plaga de 7 cm + plamanul perfosrat de costele rupte) mamei i-au pus viata in pericol, se poate incadra fapta la tentativa de omor?
ASTEPT RASP DVS. MULT ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:07, 17 Septembrie 2010
Declaratiile dv. ca martori chiar daca sunteti rude pot fi luate in consideratie.Testul prin metoda poligraf nu cred ca va fi aplicata in cauza.Imprejurarea ca victima fusese amenintata si agresata si anterior constituie un element in plus la agravarea raspunderii agresorului, acesta poate raspunde penal pentru tentativa de omor, avind in vedere zona corpului victimei vizata de agresor, intesitatea loviturilor si urmarea acestora, daca iar fi putut pune viata in pericol.
1. Au valoare declaratiile dumneavoastra, care constituie mijloace de proba, ce se coroboreaza cu faptele si imprejurarile ce rezulta din ansamblul TUTUROR probelor existente in cauza.
2. Conform art 63 alin 2 cod procedura penala, probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Iar daca va uitati la art 64 cod procedura penala, o sa constatati ca testul (poligraf) nu este trecut printre mijloacele de proba. In ceea ce ma priveste am dubii serioase asupra unui test poligraf. Puteti citi atat parerile pro (www.polygraph.org) cat si contra(www.antipolygraph.org). O sa va lamuriti si singura cam ce procent de acuratete are un astefel de test.
3. Inregistrarile reprezinta mijloc de proba daca privesc propriile convorbiri purtate cu tertii. Orice alte convorbiri(inregistrari) pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege, conform art 91,indice 6 cod procedura penala.
Cum recunoasteti ca dumneavoastra ati inregistrat convorbirea si nu mama dumneavoastra, mijlocul de proba este interzis..., doar daca nu dovediti ca ati avut acordul mamei dumneavoastra sa ii inregistrati convorbirile. Daca ati oferit doar suportul logistic,( mama dumneavoastra nepricepandu-se sa foloseasca "tehnologia de ultima ora"), ati avut acordul mamei dumneavoastra sa ii inregistrati convorbirile, se poate tine seama de acest mijloc de proba. Dar se vor efectua expertize tehnice asupra acestui mijloc de proba (mai mult ca sigur ca avocatul faptuitorului va cere o expertiza tehnica).
4. Nu rezulta din ceea ce spuneti ca avea intentia sa ii suprime viata. Doar ca dorea sa ii produca o vatamare corporala grava, art.182 alin 3 cod penal.
Persoana care are cunoastiinta de anumite imprejurari si este martor nu are dreptul de a da sau nu declaratie dupa cum are chef.
Fapta ar putea fi incadrata la tentativa de omor daca viata victimei a fost pusa in primejdie si acest lucru rezulta din certificatul medico legal.Depinde foarte mult de aprecierea organului de ancheta.
In faza de urmarire penala se poate schimba incadrarea juridica din infractiunea de lovire si alte violente in infractiunea de tentativa de omor.
Numarul de ingrijiri medicale nu are neaparat relevanta.
Daca a lovit cu bata in cap o persoana si viata persoanei a fost pusa in primejdie incadrarea se poate face pe tentativa de omor.
Ar fi recomandabil sa va angajati avocat pentru a se ocupa de caz pentru ca fara avocat organul de ancheta va face efectiv ceea ce vrea fara sa fie cenzurat...

Trebuie insa stabilit pe baza de probe daca persoana pe care ati indicat-o in plangere este faptuitorul sau nu.
Din moment ce au fost de fata mai multe persoane exista probe in acuzare.
Cat priveste martorii mincinosi acestia pot fi testati la poligraf.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mult de rasp primite pana acum.
O alta intrebare : daca eu si sora mea suntem considerate martori, deci niste mijloace de a proba evenimentul asa cum s-a petrecut, e normal sa ni se propuna sa efectuam testul cu poligraf? Si daca tot ni s-a propus noua ca martori, de ce nu i s-a propus si celeilate martore, care ne insotea in seara agresiunii? Sa inteleg ca eu si sora mea nu prezentam credibilitate dat fiind rel de rudenie cu partea vatamata?
Si ce credeti? Ar fi in favoarea noastra sa efectuam testul?
Dupa parerea mea ar trebui sa fiti testati toti martorii la poligraf si nu doar dvs.
Nu imi pare a fi impartial organul de ancheta...
Este posibil a se vrea sa scape faptuitorul...evident daca dvs. spuneti adevarul si nu va crede...
Incercati sa va angajati avocat ca sa nu muriti cu dreptatea in brate...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Despre marturie.fie ea mincinoasa sau reala. Sonji Sonji Cum poate dovedi o instanta ca un martor minte sau spune adevarul?? Oricine poate apela la prieteni sau membrii de familie sa depuna marturie impotriva celui ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Intimidarea martorului alexandrugroza alexandrugroza Buna ziua. As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie. Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la ... (vezi toată discuția)