avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidarea martorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidarea martorului

Buna ziua.
As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie.
Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la numar) pentru a demonstra ca fapta imputata nu exista.
Partea vatamata, vazand ca nu sunt probe suficiente la dosar pentru ca invinuitului sa i se intocmeasca rechizitoriul, recurge la o metoda mai putin ...morala.
Ia legatura cu o persoana caruia ii propune sa se prezinte la politie pentru a declara impotriva invinuitului. Acest martor nu este de acord sa faca cum zice partea vatamata deoarece el cunoaste situatia de fapt exact asa cum o relateaza invinuitul si martorii sai.
Tot partea vatamata ii spune acestuia ca daca nu se prezinta sa spuna anchetatorilor ce stie despre acest caz risca sa fie acuzat de complicitate(s-a incercat si santajul).
Parerea mea este ca ceea ce s-a incercat constituie o infractiune si m-ar interesa daca declaratia acestui martor intimidat ar ajuta invinuitul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 30 Septembrie 2011
martorul sa depune plingere la procurorul de caz si sa dovedeasca cele afirmate - alti martori care erau de fata la discutie. altfel nu are rost.
o "razbunare" legala si suficienta este sa ofere declaratia in scopul in care a fost citat.
Daca i-a spus sa spuna ceea ce stie nu este vorba de o infractiune.
Daca martorul a dat o declaratie mincinoasa mai inainte va raspunde penal.
Tocmai asta este ideea ca nu i s-a spus sa declare ce stie cu privire la faptele petrecute ci sa declare in defavoarea invinuitului, adica concret...partea vatamata l-a sunat, i-a sugerat ce raspunsuri sa dea in declaratie, martorul nu este de acord sa declare ce spune victima pentru ca din punctul lui de vedere nu asa s-au petrecut lucrurile.
Dar cum spunea si dl. matahachiro, poate ca "razbunarea" legala ar fi sa declare adevarul si sa arate ca partea vatamata a incercat sa il influenteze.
Daca o sa se consemneze...
Ati mai avut probleme cu consemnarea...la politie...
Ar putea fi vorba despre o infractiune , ,,incercarea de a determina marturia mincinoasa , sau instigare la marturie mincinoasa.

Infractiune constand in incercarea de a determina o persoana, prin constrangere ori corupere, sa dea declaratii mincinoase intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori. Constituie infractiune si presiunea savarsita fata de un expert sau interpret.


Alte discuții în legătură

Vatamare corporala cercetasa cercetasa problema vatamare corporala martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)
Controverse privind proba cu testul poligraf cezarad cezarad Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL ... (vezi toată discuția)
Intrebare ... un rasp v-as ruga mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro [/b]Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care ... (vezi toată discuția)