avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor perimare
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

perimare

In data de 14 ianuarie 2009 se suspenda judecata cu motivarea ca reclamantul nu a facut dovada achitarii onorariului expertului. Incheierea este comunicata in data de 26 ianuarie 2009.
In 27 ianuarie 2010 reclamantul promoveaza un recurs impotriva incheierii prin care s-a suspendat judecata insa la prima infatisare sustine ca nu a promovat nici un recurs, instata ia act de aceasta si constata ca recursul este nul trimitand dosarul inapoi la instanta de fond.

Avand in vedere regula ca perimarea este o chestiune de ordine publica care din cele doua solutii de mai jos vi se pare corecta?
a) instanta de recurs trebuia sa constate ca recursul este tardiv introdus sa dispuna grefei intocmirea unui referat si sa constate ca cererea de chemare in judecata s-a perimat?
b) sau, avand in vedere ca recursul nu a fost sustinut, sa trimita cauza inapoi la instanta de fond (astfel cum s-a procedat)?
Cel mai recent răspuns: koeni , utilizator 23:27, 25 Noiembrie 2011
apreciez ca raspunsul b este cel corect.
instanta de recurs nu a fost investita ( nu a fost investita in fapt de nimeni) legal pentru a proceda la pronuntarea unei solutii pe actiune.
apoi mai cred ca intr-un recurs tardiv instanta nu poate pasi la constatarea perimarii, pentru ca in momentul pronuntarii pe tardivitate se dezinvesteste si nu mai judeca nimic -dezinvestita fiind
Problema este ca perimarea are un statut special: se constata si din oficiu chiar daca partile nu cer asta si chiar daca instanta nu poate repune cauza pe rol inainte de a se produce perimarea.
Ideea de baza este ca pentru a constata perimarea instanta este investita din oficiu. Cu alte cuvinte odata ce un judecator are in fata un dosar printre primele lucruri ce trebuie verificate este acela daca nu cumva cauza a ramas in nelucrare peste termenul stabilit de lege. Odata ce a stabilit ca a trecut mai mult de un an de la ultimul act de procedura are obligatia de a pune in discutia partilor perimarea si daca nu exista motive de intrerupere sau de suspendare sa constate ca a intervenit perimarea.
Recursul fiind promovat la o zi dupa ce s-a implinit anul se ridica intrebarea ce a impiedicat instanta de recurs sa constate ca recursul s-a facut dupa ce a intervenit perimarea?
mai avem si art 252 alin 3 cpc...
:O
Adica, mai pe romaneste (ca sa priceapa si altii), DUPA implinirea termenului de perimare SE (impersonal) promoveaza un recurs impotriva incheierii de suspendare. Zicem "SE", caci reclamantul zice ca n-a fost el ala care l-a promovat, ci a fost o rafala de vant care a infipt o hartie fix in dosarul acela..:) Nu-i o vorba aiurea. Are relvanta. Stai sa vezi...

Boon...
In opinia mea, instanta de recurs a procedat corect constand nul recursul, fara sa mai discute alte aspecte. Odata cu "disparitia" recursului a disparut si cadrul procesual pentru realizarea controlului judiciar, excluzand posibilitatea discutarii altor aspecte / exceptii. (pe de alta ar merita sa ne mai uitam si peste art. 252 alin 3)

Dar instanta de fond, trezita cu dosarul in fata (dupa plimbarea lui prin recurs) trebuia sa constate ca acea cerere de recurs NU fusese un act intrerupator de perimare din doua motive:

1. nu se poate intrerupe ceva ce tocmai s-a terminat. E ca si cum as vrea sa intrerup linia de tramvai ...dupa capatul liniei. Ori recursul acela fusese promovat dupa ce termenul de perimare se implinise. Nu mai avea ce sa se intrerupa prin acest act de procedura.

2. Potrivit art 249 c..c. "Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea continuarii procesului de catre partea care justifica un interes.

Pai numa' ce graise reclamantul ca nu el, ci o rafala de vant "promovase" recursul (o fi avut ea vreun interes, dar cu siguranta nu intentia de reluare a judecatii, ci aceea de obtinere a unei intreruperi, mizand pe nebagare de seama = abuz de drept procesual). Si daca-mi mai zici ca instanta de fond a si luat de buna o hartie depusa la misto (basca si nula) drept act intrerupator de perimare, atunci ...#-o
In mod cert,motivarea data de distinsa d-na avocat Romascanu este pertinenta si asmenea d-sale si eu cred ca formularea recursului a fost o tentativa ,tardiva de a se incerca de catre o persoana ceva mai"jmekera" de a "drege busuiocul".
Eu consider ca instanta de recurs a procedat corect,nediscutand nimic cu privire la perimare si constatand ca recursul formulat este nul,deoarece cel care l-a promovat era "anonim".
Nimic si nimeni nu impiedica ,dupa restituirea dosarului ca instanta de fond sa constate perimarea dosarului prin hotarare judecatoreasca
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)
Respingere cerere de repunere pe rol dupa suspendare.recurs sau reiterearea cererii de repunere pe rol? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ca urmare a neprezentarii partilor in instanta s-a dispus suspendarea. S-a formulat cerere de repunere pe rol si partile iarasi nu s-au prezentat, instanta ... (vezi toată discuția)