avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... beneficiere mostenire in totalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

beneficiere mostenire in totalitate

buna ziua,avem o casa la tara si suntem trei mostenitori, dar doar eu ma ocupa de plata impozitelor si de reparatiile casei (ceilalti nu vin deloc).am auzit ca daca plata impozitelor este facuta doar de un mostenitor timp de minim 10 ani acesta poate sa beneficieze de mostenire in totalitate.nu am gasit nimic concludent pe internet.exista cumva aceasta lege?sau ceva legat de acest aspect?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 21:13, 17 Septembrie 2010
Este indicat sa va angajati avocat intrucat nu este un proces simplu.
Simplul fapt ca ati platit impozite nu este suficient...
Daca actiunea este redactata gresit sau va judecati aiurea veti pierde.
Atentie si ce avocat va angajati intrucat nu toti se pricep la astfel de procese.

ati intrebat undeva daca "trebuie" sa va angajati avocat sau nu?!...ca eu nu vad acest aspect..in fine :)

sa inteleg ca parintii au murit? avand in vedere ca va numiti "mostenitori"? acestia au murit de 10 ani, si tot de atunci dv. va ocupati de acel imobil? s-a dezbatut succesiunea? locuiti acolo si ceilalti doi nu s-au interesat deloc de imobil?

Trebuie sa stiti ca, de principiu, aveti toti trei parte acolo, insa sigur ca depinde si cine a ingrijit si inmormantat parintii, cine a facut renovari casei, cine a platit impozitele...etc. Aceste sume vi le puteti recupera, daca mai gasiti si ceva chitante, ar fi binevenite! :d

In legatura cu cei 10 ani, va referiti la uzucapiune?!

Prin uzucapiune (sau prescripta achizitiva), se intelege modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.
Bunurile mobile se dobândesc prin posesia de bună-credinţă, fără a fi nevoie de trecerea unei perioade de timp.

Sunt avocati care nu stiu sa redacteze o astfel de actiune pentru a fi admisa si ma intreb daca exista avocati care nu pot cum ar putea sa obtina castig de cauza un neinitiat in drept care doar a auzit ca daca a platit impozite gata s-a terminat.
Am intalnit situatii concrete de acest gen.Nu am auzit de la altii...am vazut chiar eu actiunile...

Nu cred ca s-a gandit la uzucapiune.:)
De aceea, desi ati scris mult si frumos nu ii este chiar utila scrierea dvs.;)
Dar, sa stiti ca poate folosi altor useri care cauta ceva despre uzucapiune.

S-a gandit sa inlature de la mostenire pe ceilalti mostenitori legali.
Aceste actiuni trebuie redactate foarte bine intrucat se pot respinge si ca inadmisibile si ar avea noroc daca s-ar intampla asa intrucat daca ar respinge-o ca neintemeiata ar insemna ca vor ramane 3 mostenitori si nu unul singur asa cum doreste userul nostru.

avocat Claudiu Lascoschi
nu e suficient faptul ca ati achitat doar dvs impozitele timp de zece ani pt a fi proprietar exclusiv.ar fi bine sa consultati un avocat, sa va studieze actele si sa va spuna ce tip ce actiune trebuie sa introduceti in instanta.
Are art. 700 alin. (1) din Codul Civil.
Si am sa il si citez daca credeti ca il va ajuta :

Potrivit art. 700 alin 1 C. civ., dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.

În cazul când mostenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul sãu, din motive de fortã majorã, instanta judecãtoreascã, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data când a luat sfârsit împiedicarea. (alin. 2 al aceluiasi articol).

Nu stiu ce intelegeti dvs. prin publicitate, dar este departe de a fi adevarat asa ceva.
In situatii de acest gen chiar trebuie sa aiba avocat care sa stie ce sa faca si cum sa faca pentru ca nu este un proces simplu.
Daca credeti ca userul depune o cerere si gata cererea s-a admis, gresiti...
Dar si el crede ca procesul este simplu si se poate descurca singur.
Dupa parerea mea, sfatul meu a fost de mult mai mare ajutor decat o indicare la uzucapiune...

Nu este rusine ca nu stiti ca mostenitorii legali se pot inlatura de la mostenire.
Doar sunteti tanara si aveti tot timpul sa aflati...
Eu stiam despre posibilitatea inlaturarii mostenitorilor de dinainte de a fi terminat facultatea...

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lilicrin lilicrin Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)
Am platit impozit 60 de ani pe un teren si nu stiu cum sa il revendic valihq valihq Buna ziua. Am platit impozit pe un teren timp de 60 de ani si intre timp mi-a fost luat de catre un frate deal meu.Eu am continuat in continuare sa platesc ... (vezi toată discuția)