avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... beneficiere mostenire in totalitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

beneficiere mostenire in totalitate

buna ziua,avem o casa la tara si suntem trei mostenitori, dar doar eu ma ocupa de plata impozitelor si de reparatiile casei (ceilalti nu vin deloc).am auzit ca daca plata impozitelor este facuta doar de un mostenitor timp de minim 10 ani acesta poate sa beneficieze de mostenire in totalitate.nu am gasit nimic concludent pe internet.exista cumva aceasta lege?sau ceva legat de acest aspect?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 21:13, 17 Septembrie 2010
Daca vorbim de experienta proprie va pot spune ca toate actiunile pe care le-am deschis pentru inlaturare au fost admise pana in prezent.
Insa...un lucru care este demn de luat in seama, este acela ca instantele sunt excesiv de intolerante cu astfel de actiuni.
Va mai pot spune ca trebuie probate la un mod zdrobitor pentru ca altfel se pot respinge.
Nu stiu daca aveti experienta in acest domeniu dar ceea ce va spun se bazeaza pe fapte reale.

Mai mult de atat, dupa ce in prima instanta am probat fara nicio sansa pentru partile adverse ( ca erau mai multe) urcand in grad cu un mostenitor care era inlaturat de la mostenire conform principiului proximitatii gradului de rudenie si am inlaturat mostenitori care cu grad preferential, in instanta de apel timp de 40 de minute s-a discutat suspendarea judecatii in apel...dupa ce instanta de apel a invocat si pus in discutie din oficiu suspendarea judecatii...
Si-a respins propriile idei dupa 40 de minute...de dezbateri...
Aceasta in conditiile in care probatoriul administrat in fata primei instante era de-a dreptul zdrobitor, fara sanse fara partea adersa.
Daca dvs. credeti ca ceea ce spun eu este simplu si o asemenea actiune se poate deschide orice persoana care nu are nici cele mai elementare notiuni de drept eu nu pot decat sa consider ca gresiti la modul grav.
Mai cred ca oricine il sfatuieste pe user sa mearga fara avocat la instanta greseste.

Eu pot sa fac pariu ca daca userul se judeca fara avocat va pierde procesul.
Dvs. puteti sa faceti acest pariu?
da parinti sunt morti si am ramas eu,sora mea si baiatul fratelui meu care nu cotizeaza in nici un fel.din ce am inteles de la nicko_sylvia ca sa se aplice uzucapiunea pe 10 ani tb sa fiu din localitate dar nu sunt...deci ar fi vb de 20 ani.eu auzisem ca daca platesc 10ani impozitul pe numele meu pot dobandi acest imobil (chiar daca eram doar un chirias era aceeasi chestie).si sa inteleg ca e vb de un proces?(ceea ce ar dura prea mult si ar inseamna prea mult stres cred).va multumesc mult
Haideti sa va zic ceva.
Sunt multe persoane care cred ca daca concubinii traiesc impreuna 5 ani bunurile respective devin bunuri comune.
Este fara niciun fundament juridic acest zvon juridic.Este falsa aceasta afirmatie si din punct de vedere juridic o aberatie juridica...

Nici daca erati chirias 300 de ani nu deveneati proprietar.
Situatia se aseamana cu cei 5 ani...de mai sus...

Dvs. ati postat ca ,,vreti sa beneficiati de mostenire in totalitate'', ceea ce inseamna ca fiind mostenitor considerati ca trebuie sa ii inlaturati de la mostenire pe ceilalti.
Aici exista un fundament juridic real si acest lucru este realizabil.
Aceasta sustinere a dvs. se poate realiza in conditiile unui proces complicat.

De aceea, as vrea sa intelegeti ca nu vreau sa va descurajez pentru ca este posibil sa puteti obtine ceea ce doriti, doar ca trebuie sa deschideti procesul numai atunci cand toate lucrurile vor fi bine lamurite si pe situatia de fapt si pe incadrarea in drept.

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
medeeathing a scris:

da parinti sunt morti si am ramas eu,sora mea si baiatul fratelui meu care nu cotizeaza in nici un fel.din ce am inteles de la nicko_sylvia ca sa se aplice uzucapiunea pe 10 ani tb sa fiu din localitate dar nu sunt...deci ar fi vb de 20 ani.eu auzisem ca daca platesc 10ani impozitul pe numele meu pot dobandi acest imobil (chiar daca eram doar un chirias era aceeasi chestie).si sa inteleg ca e vb de un proces?(ceea ce ar dura prea mult si ar inseamna prea mult stres cred).va multumesc mult

cum spune athe, nu e suficient ca ati platit impozit 10 ani, si gata, sunteti proprietar. asa oricine merge si plateste impozitul cuiva pe numele sau, si apoi il mosteneste.
sa intelegem ca acolo nu sta nimeni? toti sunteti in alta localitate? baiatul fratelui are pretentii la mostenire?

dupa parerea mea, si din cazurile pe care le stiu, succesiunea ne dezbate, fiecare din cei 3 iti primesc cotele cuvenite. acum, faptul ca ati achitat impozitul pt 10 ani, normal ca puteti primi mai mult, sau va puteti recupera acesti bani.
trebuie vazut si ce pretentii au ceilalti, si in prealabil, sfatul meu este sa discutati mai intai amiabil, (doar sunteti o familie) apoi sa vedeti ce e de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lilicrin lilicrin Situatia este cam incurcata primaria a amenintat vecini nostri care detin un teren in spatele casei ca le ia terenul daca nu isi fac actele pe el. Oamenii ... (vezi toată discuția)
Am platit impozit 60 de ani pe un teren si nu stiu cum sa il revendic valihq valihq Buna ziua. Am platit impozit pe un teren timp de 60 de ani si intre timp mi-a fost luat de catre un frate deal meu.Eu am continuat in continuare sa platesc ... (vezi toată discuția)