avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale vanzare masina-ce taxe?
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

vanzare masina-ce taxe?

Ce obligatii fiscale catre stat am ca persoana fizica in cazul vanzarii unei masini ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 00:26, 18 Septembrie 2010
In calitate de persoana fizica, la vanzarea autot. propriu nu datorati statului nici un impozit.
pentru venitul obtinut din vanzare - nu se datoreaza impozit , acest tip de venit fiind neimpozabil
ART. 42
Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII1;

Totusi, pentru ca masina sa fie vanduta , veti avea obligatia prezentarii certificatului de atestare fiscala , eliberat de serv.public impozite si taxe locale , care va atesta ca impozitul pe masina este achitat.
ART. 264

Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Tot normele la codul fiscal prevad :
(11) La înstrăinarea unui mijloc de transport, proprietarul acestuia, potrivit art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, precum şi certificatul fiscal prin care se atestă că are achitat impozitul aferent, până la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ca anexă la contractul de vânzare-cumpărare.

si , dupa vanzare, aveti obligatia de a depune o declaratie , conform :
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.

Apoi, in cazul in care impozitul il aveti achitat pana la 31.12.2010, veti primi inapoi sau veti compensa cu impozite viitoare suma de bani pentru perioada ramasa din an, in care nu mai detineti drept de proprietate.
(4) Scăderea de la impunere, în cursul anului, pentru oricare dintre situaţiile prevăzute de lege, se face după cum urmează:

a) începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a produs situaţia respectivă;

b) proporţional cu perioada cuprinsă între data menţionată la lit. a) şi sfârşitul anului fiscal respectiv.
ooo, chiar nu stiam..deci, in afara de atestatul fiscal, dupa vanzare trebuie sa depun o declaratie ca am instrainat masina!!..Multumesc mult pentru raspunsuri!
da, si este foarte importanta, pentru ca pe seama ei se da la scadere impozitul pe masina
cu placere !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la inscris masina la primarie CatalinG CatalinG Buna Ziua!Am achizitionat un autoturism vw lt 35 din franta de la o persoana romana.actele de franta sunt pe numele romanului.cand am ajuns sa o inscriu la ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)
Lipsa certificat fiscal vanzator DANIELA MARIN DANIELA MARIN Buna ziua. Am achizitionat la data de 02.09.2009 o masina second de la un roman cu domiciliul in Romania care la randul sau a achizitionat-o din Germania la ... (vezi toată discuția)