avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Plata impozit auto injusta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Plata impozit auto injusta

Buna seara,
Numele meu este Cristian Florescu, sunt din Targoviste si am o problema legata de plata impozituli auto pe care eu personal o consider injusta. In anul 2008 eram proprietarul unui autoturism Dacia 1310, pe care ulterior am vandut-o. Cumparatorul la randul sau a vandut masina unui tert. La ora actuala eu detin un contract de vanzare -cumparare pe care l-am incheiat legal si oficial prin act notarial. Autoturismul insa nu a fost radiat din registrul auto iar eu figurez doar cu numele de proprietar si detinator al autoturismului. Actualul proprietar insa de doi ani nu a catadicsit sa isi achite impozitul auto si nici nu am fost contactat pentru radiere. Se pare ca se complace in aceasta situatie care ii este favorabila.
Va rog frumos sa imi raspundeti si mie la intrebarea, daca ducandu-ma la serviciul de taxe si impozite al primariei de care apartin cu actul de vanzare-cumparare pot rezolva situatia respectiva in vreun fel?
Respectuos va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:14, 17 Septembrie 2010
Buna seara

o corectie , imi permit : desi nu mai sunteti proprietar inca din anul 2008, totusi , din punct de vedere fiscal tot dvs figurati ca detinator al acelei masini , pentru ca nu a fost depusa la vremea respectiva , in termen de 30 zile de la data instrainarii declaratia fiscala de instrainare , prevazuta de pct 118 norme cf .
Tot normele , prevad :
119. În conformitate cu prevederile art. 264 din Codul fiscal, coroborate cu precizările de la pct. 118 din prezentele norme metodologice, se stabilesc următoarele două acţiuni corelative dreptului de proprietate, în raport cu care se datorează ori se dă la scădere impozitul pe mijloacele de transport, respectiv:

a) dobândirea mijlocului de transport, potrivit celor prevăzute la pct. 118 lit. a), care generează datorarea impozitului pe mijloacele de transport, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost dobândite;

b) înstrăinarea mijlocului de transport, potrivit celor menţionate la pct. 118 lit. c) din prezentele norme metodologice, care generează scăderea impozitului pe mijloacele de transport, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost înstrăinate.

Daca acum veti merge la impozite si taxe , va fi aplicabil :
126. (1) În cazul înstrăinării mijloacelor de transport, impozitul stabilit în sarcina fostului proprietar se dă la scădere pe baza actului de înstrăinare, cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a făcut înstrăinarea sau, după caz, radierea, potrivit prevederilor pct. 118 lit. c).
dar este probabil sa primiti o amenda , conform :
Art. 219 cod procedura fiscala
Contravenţii
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
b) neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume;
d) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice,

din care , daca veti plati in 48 ore , se va achita doar jumatate din cuantum , conform art 221

(5) În cazul aplicării sancţiunii amenzii potrivit art. 219 şi art. 220, contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezentul cod, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională
La momentul vanzarii,ati radiat autoturismul din evidenta dvs fiscala?
Din evidenta RAR nu se radiaza autoturismele la momentul tranzactiionarii acestora
Actualmente ,prezentarea contractului de vanzare cumparare ,este tardiva,legal termenul de inregistrare a tranzactiei este de 30 de zile,dupa care autoritatea aplica amenda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru auto scos din circulatie secretarul72 secretarul72 Buna ziua tuturor. As vrea sa stiu daca pentru un auto scos din circulatie, dar in stare de functionare, se mai plateste impozitul la serviciile de impozite si ... (vezi toată discuția)
Anulare impozit auto calculat dupa vanzarea masinii iojamaria iojamaria O problema pentru un prieten. In martie 2011 a vandut un autoturism unei persoane din alt judet. A facut contract de vanzare cumparare la un birou de copiat ... (vezi toată discuția)