avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul medical scade concediul de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul medical scade concediul de odihna?

Daca un angajat are un nr mai mare de 15 zile lucratoare de concediu medical ii pot reduce nr de zile de concediu de odihna?

Cum procedez daca a efectuat tot co si apoi se imbolnaveste? :((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 21 Septembrie 2010
Conform art. 139 alin. 2 din codul muncii, dreptul al concediul de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

In consecinta, nu acveti cum sa-i reduceti nr. de zile de concediu.

In cazul in care a efectuat CO si se imbolnaveste nu aveti ce sa-i faceti.
De ce vreti sa procedati asa?
Managerul considera ca in perioada concediului medical salariatul nu presteaza activitate in societate si ca atare cf art 140 (2) trebuie acordat CO proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Cum sa procedez?
Corect, CO se acorda proportional cu perioada lucrata ... daca a efectuat intreg CO si apoi din calcul reiese ca trebuia sa aiba mai putine zile de CO , atunci i se va retine indemnizatia de CO aferenta zilelor de CO acordate in plus.
Ce facem atunci cu Codul Muncii art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
A mai procedat cineva la reducerea concediului de odihna pe perioada concediului medical? Va rog sa ma ajutati :(
Se poate recupera la calea instantei de judecata ... nu este greu de obtinut o astfel de hotarare judecatoareasca.

Este foarte simplu de aplicat principiul prevazut de Codul Muncii referitor la acordarea CO corespunzator perioadei efectiv lucrate .. pe timpul concediului medical , c.i.m. este suspendat avand ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator. In acest caz, salariatul nu lucreaza efectiv .
De exemplu, intr-un an de zile un salariat are 2 luni concediu medical, iar restul lunilor a lucrat ... prin urmare, CO se va acorda numai pentru perioada de 10 luni efectiv lucrate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical si absentele nemotivate anonim anonim Concediul medical poate afecta concediul de odihna? Pentru ca la noi in firma daca ai CM , se scade proportional din Concediul de odihna. Absentele nemotivate ... (vezi toată discuția)
Reducerea concediului de odihna dduiculescu dduiculescu Ma confrunt cu o problema. Reducerea concediului de odihna, din cauza concediului medical. Pt. a se putea realiza ac.lucru, toti interpreteaza art.140 CM care ... (vezi toată discuția)
concediu de odihna lani lani Va rog sa ma lamuriti cu o problema: un functionar public intra in concediu de maternitate pe la jumatatea anului. Cum ii socotesc dreptul la zilele de ... (vezi toată discuția)