avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Executare silita parti sociale.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Executare silita parti sociale.

1)X este asociat unic la un SRL.
Ca persoana fizica, a contractat un credit la banca.
Banca se poate adresa executorului judecatoresc in scopul executarii silite a partilor sociale ce le detine X?
Acestea compun capitalul social al SRL-ului si este in valoare de 200ron.

- daca ar putea executa silit partile sociale, care ar fi soarta societatii?


2)SRL-ul cu asociat unic X, contracteaza in numele si pe seama societatii un credit(leasing), contract avand ca obiect dobandirea unui autoturism.
In cazul in care nu plateste ratele lunare, masina poate fi executata silit? Exista o ordine de preferinta in executarea silita?Care ar fi temeiul?



Multumesc :)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2007
dislexic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anda Alexandra Schieszer , Avocat 18:00, 3 Decembrie 2007
Lege nr. 31/1990(r2) - privind societăţile comerciale

Art. 66. - (1) Pe durata societăţii, creditorii asociatului pot să-şi exercite drepturile lor numai asupra părţii din beneficiile cuvenite asociatului după bilanţul contabil, iar după dizolvarea societăţii, asupra părţii ce i s-ar cuveni prin lichidare.
(2) Creditorii prevăzuţi la alin. (1) pot totuşi popri, în timpul duratei societăţii, părţile ce s-ar cuveni asociaţilor prin lichidare sau pot sechestra şi vinde acţiunile debitorului lor.

E tot ce stiu (teoretic)...
Tocmai, exista un text care prevede posibilitatea executarii actiunilor debitorului. Daca se interpreteaza actiunile in sensul restrictiv (numai in cazul societatilor pe actiuni), intr-adevar, partile sociale ar deveni o exceptie de la regula inscrisa in alin. (2). Totusi, exceptia trebuie prevazuta expres, pe de o parte, iar, pe de alta parte, tot Capitolul I din L 31/1990 vorbeste despre asociati (adica numai srl pe acest tip de interpretare), situatie in care exceptia ce ar viza sa-urile nu ar avea nici o noima.
In concluzie, art. 66 ar institui o exceptie de la executarea silita a partilor sociale detinute in patrimoniul persoanei fizice care a contractat un credit de la o banca? Altfel spus, executorul judecatoresc nu se poate indrepta impotriva persoanei fizice (care este in acelasi timp si asociat unic la un srl, avand in patrimoniu parti sociale) in ceea ce priveste partile sociale pe temeiul art. 66?


romascanu a scris:

Lege nr. 31/1990(r2) - privind societăţile comerciale

Art. 66. - (1) Pe durata societăţii, creditorii asociatului pot să-şi exercite drepturile lor numai asupra părţii din beneficiile cuvenite asociatului după bilanţul contabil, iar după dizolvarea societăţii, asupra părţii ce i s-ar cuveni prin lichidare.
(2) Creditorii prevăzuţi la alin. (1) pot totuşi popri, în timpul duratei societăţii, părţile ce s-ar cuveni asociaţilor prin lichidare sau pot sechestra şi vinde acţiunile debitorului lor.

E tot ce stiu (teoretic)...
...legea 99/1999 art.6 alin. 5 lit.d prevede posibilitatea garantarii unei obligatii cu partile sociale...deci teoretic se poate garanta cu ele...
Contestaţie la executare


(Secţia de contencios administrativ, decizia nr.3845 din 12 noiembrie 2003)

Prin acţiunea înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti la data de 4 martie 2003, reclamanta PD a chemat în judecată pârâtul CSA, executor judecătoresc, solicitând ca instanţa să dispună anularea procesului-verbal de licitaţie mobiliară întocmit de pârât la 24 ianuarie 2003.

In motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, prin încălcarea flagrantă a prevederilor art.5 din C. civ. şi cu fraudarea Legii nr.99/1999, prin procesul-verbal contestat, pârâtul a declarat şi constatat adjudecarea bunurilor părţi sociale ale celor două debitoare ale sale din cadrul societăţii comerciale la care erau asociate, cu toate că anterior, pe cale amiabilă, acestea i-au cesionat reclamantei părţile lor sociale.

Ulterior, reclamanta şi-a completat şi precizat cererea introductivă, solicitând ca instanţa să se pronunţe asupra legalităţii actelor care au stat la baza întocmirii procesului-verbal de licitaţie, învestirea cu formulă executorie a titlului executoriu, încuviinţarea instanţei pentru sechestrarea şi vânzarea părţilor sociale în discuţie, validarea popririi.
De asemenea, a solicitat ca instanţa să constate că pârâtul a întocmit actele cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale art.11 alin.2 şi art.66 din Legea nr.31/1990, modificată, urmând ca în temeiul art.11 din Legea nr.29/1990 să-i achite şi suma de 3 miliarde lei cu titlu de daune materiale.

La termenul din 7 mai 2003, apărătorul pârâtului a invocat excepţia de necompetenţă a instanţei în soluţionarea cauzei, solicitând a se declina competenţa în favoarea Judecătoriei sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

Prin sentinţa civilă nr.632 din 7 mai 2003, Curtea de Apel Bucureşti, Secţia de contencios administrativ a declinat competenţa de soluţionare a acţiunii formulate de reclamanta PD împotriva pârâtului CSA, executor judecătoresc, în favoarea Judecătoriei sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

Restul e lasat in coada de peste (discutii pe competenta)... Dar se pare ca unii s-au descurcat.

Alte discuții în legătură

Srl- asociat unic- se poate executa silit pentru o datorie asociat? andreistan andreistan Buna ziua, O persoana fizica este asociat unic la un SRL. Persoana imi datoreaza niste bani, avem contract notarial de imprumut. [b]Pot sa ii iau ... (vezi toată discuția)
Executare parti sociale asociat unic pentru datorii personale daniela.h daniela.h Buna ziua! Am un credit ipotecar ca persoana fizica,la care inregistrez restante(dar platesc lunar cat pot).In caz de executare silita,exista posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Executare silita persoana fizica cu bunuri ale firmei sudussrl sudussrl Daca o persoana fizica este asociat al unei firme (SRL), se poate face executare silita a persoanei fizice pentru bunurile firmei? (vezi toată discuția)