avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare pe caz de boala

In ultimile trei luni am fost depistat cu cancer la ganglionii inghinali si am fost nevoit a face doua operatii pentru eliminarea acestora , urmate de tratamente de chimioterapie-citostatice , radioterapie ; am avut 15 zile spitalizare (prima operatie) , 14 zile concediu medical , spitalizare 20 zile (a doua operatie) , 14 zile concediu medical , spitalizare 30 zile tratamentele mai sus mentionate , 14 zile concediu medical.
Fata de cele mentionate va rog a ma informa daca pot beneficia de pensionare pe caz de boala conform legislatiilor.

Cu multumiri si respect,

Liviu George
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:11, 21 Septembrie 2010
Comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca stabileste gradul de invaliditate si si decide pensionarea.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
ContSters42179, utilizator
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala, adica de medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.



Avand in vedere prevederile art. 58 din Legea nr. 19/2000 si afectiunea dvs., puteti fi incadrat in grad de inaliditate indiferent de stagiul realizat si indiferent de varsta pe care o aveti.
ART. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neoplasm col uterin operat - posibila pensionare pentru invaliditate? dumitricahapa dumitricahapa Am fost operata de neoplasm col uterin la IOB. Rezultatul anatomo patologic a iesit bun. As dori sa stiu daca pot fi pensionata de invaliditate grad III cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate STELIAN_NISTOR2000 STELIAN_NISTOR2000 Am 45 de ani ,o vechime de munca de 19 ani,am fost diacnosticat cu TBC,an urma cu 4ani an Spania.Pot primii o forma de pensie? (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)