avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general subventie - URGENT!!! VA ROG!!!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

subventie - URGENT!!! VA ROG!!!

In aprilie 2010 am primit subventie de la APIA pentu teren agricol cultivat in 2009, se constata acum in septembrie ca s-a incasat cu 450 lei mai mult, deci e o suma necuvenita si trebuie data inapoi la APIA. La incasare la momentul respectiv s-a facut inreg 5121=445 si 445=741;

Intrebarea: Ce inregistrari trebuie facute acum cand se returneaza suma necuvenita?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 10:48, 21 Septembrie 2010
aceleasi inregistrari , cu stornare
Multumesc pt. raspuns,
-dar am gasit si urmatoarea explicatie din care inteleg ca ar trebui in sit. mea sa dau suma pe cheltuiala (6588=446) si (446=5121)

Conform O 3055/2009, in categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la:
• guvernul propriu-zis;
• agentii guvernamentale si
• alte institutii similare nationale si internationale.
În cadrul subventiilor se reflecta distinct:
- subventii guvernamentale;
- împrumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
- alte sume primite cu caracter de subventii.
Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.
O subventie guvernamentala poate îmbraca forma transferului unui active nemonetar (de exemplu, o imobilizare corporala), caz în care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.
În conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decât cele pentru active.
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
În cazul în care într-o perioada se încaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost înca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Subventiile nu trebuie înregistrate direct în conturile de capital si rezerve.
Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se înregistreaza în contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc în bilant ca venit amânat (contul 475 “Subventii pentru investitii”). Venitul amânat se înregistreaza în contul de profit si pierdere pe masura înregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Restituirea unei subventii referitoare la un activ se înregistreaza prin reducerea soldului venitului amânat cu suma rambursabila.
Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amânate, daca exista, sau, în lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
În masura în care suma rambursata depaseste venitul amânat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.
inteleg astfel ceea ce este postat mai sus :
- daca in cursul anului 2010, contul 741 nu ar fi avut rulaj , respectiv corectia subventiei s-ar fi facut anul urmator pentru o subventie primita anterior, atunci corectia se face prin cont de cheltuiala, pentru ca daca s-ar face prin cont de venit, ar rezulta rulaj negativ pe cont de venit , ceea ce este o anomalie
- daca, insa, corectia se face in anul in care s-a primit subventia ( cazul nostru ) , atunci nu vad de ce nu s-ar putea corecta direct contul de venituri , astfel incat, rulajul sa reflecte valoarea subventiei corecte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie inregistrare subventii racoltam racoltam Buna ziua , O societate SRL-D , impozit 3% din venit , acceseaza fonduri si achizitioneaza aparatura ( statie totala , gps , imprimanta , mobilier birou ) ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea fondurilor europene FREDU FIN FREDU FIN Cum se tine contabilitatea fondurilor europene/ fonduri nerambursabile? (vezi toată discuția)
Monografie agricola ramona chisalita ramona chisalita buna ziua. am o nelamurire legata de inregistrarea in contabilitate a productiei in curs de executie la o firma cu profil agricol. atunci cand inregistrez ... (vezi toată discuția)