avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - dependent
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - dependent

Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu descurcarea urmatoarei situatii:
Persoana fizica autorizata, care, in baza unui contract cu o firma, presteaza o activitate considerata dependenta (cursuri de limbi straine), folosind exclusiv baza materiala a platitorului de venit.
Intrebarile mele sunt:
1) ce contributii trebuie sa retina din venitul ce mi se cuvine platitorul de venit?
2) platitorul de venit are SI EL obligatia sa achite contributii ca si un angajator ?
3) ce declaratii se depun? exista formularistica separata atat timp cat nu apar ca si angajat? Imi puteti indica un act normativ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 18:06, 13 Octombrie 2010
grandanat a scris:

Da, se considera si penalitati in functie de vechimea restantelor. Si binenteles si amenzi.

Eu cred ca se considera penalitati din momentul in care controlul iti da decizia de impunere/plata a impozitului, contributiilor , chiar daca ele se platesc incepand cu 01.07.2010. Sa zicem ca momentul in care controlul iti reconsidera act. dep. este 01.01.2012, trebuie sa platesti imp+contrib incepand cu 01.07.2010, dar penalitati se aplica daca nu le platesti, incepand cu data fixata de control, ulterioara datei de 01.01.2012. Parerea mea.
Marco ar fi bine daca ar fi asa dar e un vis. Penalitatile curg insa din momentul in care ar fi trebuit sa platesti. Deci daca la 01.07.2010 tu desfasori o activitate dependenta si statul te prinde la data de 01.01.2012 presupunand ca impozitul pentru luna 07/2010 se plateste pina la 31/07/2010, incepand cu ziua 01.08.2010 curg penalitati.

La fel se intampla la santate / pensii acum. Daca trebuia sa contribui la sanatate si nu ai contribuit pe anul 2005 si cei de la finante / sanatate descopera ca erai obligat sa platesti la data de 4 Octombrie 2010, din 2005 pina acum ti se calculeaza penalitati in functie de numarul de zile trecute din 2005 pina la data stingerii datoriei.
Dar ce il impiedica pe insusi platitorul de venit sa incadreze de la bun inceput activitatea ca fiind dependenta, sa trateze activitatea PFA-ului ca a unui salariat angajat in afara functiei de baza? Adica sa astepte sa vina cei de la Finante , sa ii reconsidere activitatea, sa -l sanctioneze, etc, etc?
Mi se pare bizar.
Pai normal ca nu-l impiedica nimic. Dimpotriva, este obligatia lui sa reconsidere activitatea ca fiind dependenta si sa livreze impozitele la stat ca in cazul salariilor. Dar, repet, practic nu stiu cum se poate face. Firma cu care colaboram ne-a trecut inapoi pe cartea de munca si am desfiintat PFA-urile. Tocmai ca nu stie nimeni cum trebuie procedat. Nici nu cred ca se poate, momentan.

Spider nu e posibil sa treci pe contract de munca si sa renunti la PFA? Daca atat tu ca prestator cat si platitorul de venit realizati ca activitatea e dependenta din cele spuse de tine nu reiese ca nu se poate semna un contract de munca (pe perioada (ne) / determinata)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai platesc contributii la somaj, pensie? nikuteau nikuteau Sunt PFA cod 7112 Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea. Este primul meu an ca PFA. Sunt si angajat cu carte de munca 2 ore la o ... (vezi toată discuția)
Impozitare pfa & angajat norma intreaga colt1504 colt1504 Buna ziua. In primul rand imi cer scuze daca intrebarile mele sunt mai stupide, dar chiar nu ma pricep deloc la chestiile de fiscalitate si ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa noi? ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am tot citit raspunsurile date in forum vis-a-vis de contributiile PFA si sincera sa fiu sunt in ceata. Unele raspunsuri se refera la venituri ... (vezi toată discuția)