avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - rog lamuriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - rog lamuriri

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:

Tatal meu a decedat acum 3 ani. Avea de recuperat o suprafata de teren de la primaria satului unde s-a nascut, dar nu s-a interesat de aceasta mostenire cat a fost in viata. Are 6 copii, toti in viata. Acum am aflat ca la primaria respectiva se afla un "act de proprietate" pe numele lui, pe care l-am si vazut. Ce nu inteleg este de ce pe acest act, la lista de mostenitori ai tatalui meu, in rand cu numele celor 6 copii ai lui sunt trecute si alte persoane rude mai indepartate cu decedatul (nepoti de frate).

Intrebarile:

1. Cum a aparut acest act la primarie, dat fiind ca defunctul cu siguranta nu a facut niciun demers? Oare a facut unul dintre fratii mei fara stirea celorlalti?
2. Cum e posibil sa apara si alti mostenitori pe lista? Oare chiar mostenesc in rand cu copiii decedatului?
3. Ce demersuri trebuie sa fac pentru a stabili ce pamant imi revine si a intra in posesia efectiva a acestuia?

Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ramiha , utilizator 13:48, 24 Septembrie 2010
De obicei pe titlurile de proprietate sunt trecuti toti comostenitorii,probabil ca acel titlu a fost eliberat pentru suprafete de teren mostenite de la bunicii dv,respectiv parintii defunctului dv tata.Daca este asa si tatal a mai avut fratii/surori care nu mai sunt in viata sau nu mai erau la data eliberarii titlului de proprietate este firesc ca si ei sa fiee trecuti pe acelasi titlu cu dv.Va explic si de de:
- pentru ca , chiar daca dupa bunici s-a dezbatut succesiunea inainte de 1989 sau pina la aparitia legii 18/1991 cetificatul de mostenitor nu cuprinde si suprafat de teren la care se face referire,astfel ca acea suprafata ramane in continuare in indiviziune.Trebuie sa va interesati daca lucrurile stau asa.In caz contrar si tatal este unic mostenitor si nu exista alte acte de donatie sau testament sin partea defunctilor bunici, va puteti adresa instantei si trebuie sa dovediti caliatea dv procesuala , adica de mostenitori.
Mult succes!
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
leus, utilizator
Titlul de proprietate e pe numele tatalui meu, iar dedesubt sunt enumerati mostenitorii lui: eu, fratii mei, si acesti veri. Este posibil sa-l mosteneasca si ei pe tata?

Revin si cu a doua intrebare: cum se face ca acest titlu de proprietate exista? Se face din oficiu de catre primarie sau cineva a facut niste demesuri? Eu am aflat de existenta lui absolut intamplator si este foarte important sa stiu daca cineva face demersuri fara stirea celorlalti.

Multumesc!
Scuze!
De exemplu, varul meu a solicitat de la Arhiva judeteana date despre pamantul primit de bunicul inca din 1921. S-a constatat ca bunicul a avut 4 frati de drept si unul din flori, decedat pe front. Apoi lantul s/a marit pana la nivelul stra ..., stranepotilor. Mai ales daca suprafata este in acelasi loc, Primaria i-a trecut pe toti urmasii, fara sa se supere cel care a scotocit prin arhive. Succese!
Dumneavoastra nu sunteti foarte explicit de unde rezulta aceasta suprafata de teren.Este impetuos necesar sa cunoasteti de unde provine acest teren.repet este mostenire ? Pentru ca v-am explicat daca asa stau lucrurile este posibil tata sa fi avut frati decedati , acestia copii,nepoti etc...care mostenesc in aceeasi masura cu tatal decedat, respectiv acum cu dv..
-Daca asa stau lucrurile si ei in caliate de copartasi( comostenitori) au acelasi drept ca si al dv.-insa trebuie verificat.Daca acest teren a fost cumparat prin act de vanzare cumparare de tatal dumneavoastra singur nu este in regula .Mergeti si solicitati informatii la primarie,acolo se gasesc anexele sau daca nu la arhivele judetene.Pentru eliberarea titlului de proprietate se face o cerere, se prezinta probe (certificate de nastere,deces,mostenitor), in vederea sustinerii dreptului de proprietate, nu poate elibera primaria din oficiu asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
leus, utilizator
dar la primarie ati cerut explicatii in scris?

Alte discuții în legătură

Pe titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care ... Buța Nelu Buța Nelu Pe Titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care 3 decedați. Eu sunt fiul unuia dintre cei decedați și am solicitat Anexa 24 la Primărie ... (vezi toată discuția)
Declaratie de renuntare la drepturi succesorale bocca61 bocca61 sunt Marian. tatal meu Constantin este decedat. bunicul meu Petre este decedat si in urma dezbaterii succesiunii a fost emis titlul de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)