avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli judiciare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli judiciare

as dori sa stiu daca este legal ca asociatia sa perceapa o anumita suma de la proprietari pentru reprezentare la tribunal si sa fie trecuta ca si cheltuieli de intretinere.specific faptul ca nu ti se da chitanta separat.fostul administrator a facut o frauda de cateva sute de milioane si acum asociatia o da in judecata dar pe banii nostri nefiind anuntati in prealabil de nimic, noi afland din ziare despre frauda.
Cel mai recent răspuns: dana_m76 , utilizator 19:33, 2 Octombrie 2010
Onorariul avocatului trebuie achitat. Asociatia ia acesti bani din contul bancar sau din casierie pe baza chitantei eliberata de avocat. Banii existenti in casa sau banca au mai multe surse: incasari pentru cotele de intretinere, incasari pentru fondurile de rulmenr, reparatii, incasari din penalizari, sponsorizari, inchirieri spatii comune, publicitate pe spatii comune etc.
Ar trebui ca asociatia sa ia banii pentru cheltuieli judiciare din casierie sau banca fara sa solicite de la proprietari. Dar, daca in banca si casa e vid, nu vad alta solutie decat sa se repartizeze cheltuielile judiciare pe proprietari, conform cotei indivize. Dupa recuperarea sumei prin instanta se pot restitui banii proprietarilor. Decizia de a incasa bani de la proprietari poate fi luata de comitetul executiv imediat ca si in cazul unei avarii si in care nu se poate astepta adunarea generala convocat si reconvocata.
Oricum vor fi persoane nemultumite, indiferent de felul in care se ia decizia.
Intreb si eu pe cei care spun ca acest lucru este ilegal, cum si de unde pot lua bani, daca nu de la proprietari (cand casieria si contul sunt goale), in cazul unei avarii majore datorita careia nu mai este apa in tot blocul?
Dar chitanta trebuie eliberata pentru orice suma incasat de asociatie!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
Adriantot, moderator
m.belu a scris:

Nu, nu este legal, nu este corect ! Alte cheltuieli, decat cele prevazute in Bugetul anual de venituri/cheltuieli al Asociatiei, nu pot fi efectuate decat cu aprobarea Adunarii Generale, ordinare sau extraordinare! Cheltuielile judiciare nu se fac nici din fondul de reparatii, nici din fondul de rulment, si, cu atat mai putin din cotele de intretinere! :O

Atunci de ce s-ar mai aduna proprietarii? Sa hotarasca ce, daca nici de colo, nici de colo, nici de colo nu se pot face cheltuieli judiciare? Atunci de unde sa ia acesti bani? Sa ceara la guvern?:happy:
bun ,am inteles ca trebuie bani,dar gaura e de aproape un miliard ,adminstratora a plecat din tara,iar bunurile le-a trecut pe numele copiilor.eu cred ca la o asa suma si presedintele stia de frauda si acum incearca sa isi salveze pielea.in mod normal ar fi trebuit informati toti proprietarii, facuta o sedinta si atunci altfel stateau lucrurile.dl presedinte, de cate ori se facea cate o sesizare privind calculul intretinerii sau al penalitatilor, se facea ca ploua si ii lua apararea adm. si nu sunt la prima abatereasa ca noi cu banii dati,noi furati.am facut n sesezari peste tot e Romania si lucrurile tergiverseaza.nu exista nicio sanctiune ceva ptr adm sau presedinte?.fiecare are niste sanctiuni la locul de munca ,dar acestia nu pot fi penalizati nicum si mai sunt platiti si din banii nostri.
@dana_m76
sunt inartvertente semnificative in expunerea dvs
Initial ati invocat eventuala netemeinicie a retinerilor financiare justificate drept onorariu avocat,ca ulterior sa reveniti cu precizarea "gaura e de aproape un miliard ",care mai mult ca sigur nu ar fi apreciata ca si gaura daca ar exista documente care sa ateste ca suma a fost folosita cu scopul achitarii serviciilor aparatorului,dupa cum initial precizati
Precizati aceasta suma in baza unei expertize sau este o evaluare personala ?
Existenta unei lipse financiare in gestiunea asociatiei,constituie responsabilitatea comuna,administrator ,presedinte si comisie cenzori iar valoarea mentionata nu a putut fi acumulata intr-un interval scurt
Concret comisia de cenzori ,cum s-a achitatade obligatiile asumate,daca exista acest prejudiciu financiar?
In situatia in care la nivelul asociatiei exista suspiciunea/temerea existentei unor nereguli,care pot avea drept consecinta existenta de prejudiciu financiar ,se impune o analiza atenta ,verificarea soldurilor si in raport de concluzii,conform dispozitii in vigoare,demarati formalitatile pentru sustinerea si probarea sumei eventual lipsa in gestiune,identificarea vinovatilor si cu scopul recuperarii prejudiciului,actionarea acestora in judecata
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
ynocentta, utilizator
Faceti o adunare generala extraordinara (legal aveti dreptul ca 20% dintre proprietari sa poata convoca o asemenea AG), alegeti-va alt comitet si alt presedinte de asociatie, alta comisie de cenzori.....si dati in judecata pe vechiul presedinte si pe vechiul cenzor sau membrii ai comisiei de cenzori.
Acestia trebuia sa faca verificarea periodica a administratorului si sunt responsabili in solidar cu administratora fugara. Daca nu poate fi prinsa ea, atunci cei care au ocrotit-o atatia ani sa raspunda pecuniar.

Alte discuții în legătură

Problema asociatie de proprietari dara25 dara25 Buna seara, As avea nevoie si eu de un sfat. Stau la bloc si din cauza unui rau platnic ls intretinere suntem pe punctul de a ramane fara apa calda si rece. ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii deturnat Dana Marin Dana Marin In anul 2009 a fost aprobata colectarea unui fond de reparatii. Nimeni nu are cunostinta la ce s-a folosit, nu s-a facut nici o reparatie. Am aflat ca la ... (vezi toată discuția)
Reprezentant legal a.p. courvoisier courvoisier Asociatia nu mai are reprezentant legal. Cui adresezi o solicitare, pentru a primi raspuns in scris si/sau pentru a rezolva o problema de \"asociatie\". Din ... (vezi toată discuția)