Asociatia de proprietari. Care este actul legislativ care reglementeaza o asociatie de proprietari de alte bunuri in speta bunuri mobile, cum ar fi o masina, un tractor, un bun electrocasnic sau altele?
@ynoentta
Nelamurirea mea consta in urmatoarele: Aproape orice fel de asociere este reglementata prin Lege, OUG sau altele, in ceea ce priveste anumite aspecte sau conditii ce trebuie indeplinite. Legea societatilor (asociatiilor) comerciale L31/1990, Legea aocierilor cooperatiste, Legea asociatiilor non-profit si ONG, Legea asoc. de proprietari (imob., locuinte) sau Asocierii in participatiune, toate impun anumite conditii ce trebuiesc respectate, cum ar fi numar de asociati, sau un capital mininim, sau limitare a dreptului de vot indiferent de aportul la asociere s.a.m.d. Cum ramane cu asocierea in vederea dobandirii si bineinteles folosirii doar de proprietari a unor proprietati mobile?
Am ales sectiunea asoc. proprietari intru-cat nu am gasit o alta sectiune adecvata. Raman indatorat daca imi puteti sugerati d-voastra categoria unde as putea eventual posta alte mesaje la acest subiect. Cu multumiri.
@elga50
In concluzie nu exista/nu aveti cunostinta (de) reglementari prin Lege, OUG, care sa impuna respectarea anumitor conditii de asociere. Deci o conventie/societate civila cu regulile si intelegerile contractuale proprii, bineinteles acestea fara a dezavantaja unele parti (clauza leonina) ar fi cea mai adecvata.
Va multumesc pentru raspunsuri. Daca cineva are totusi cunostiinta de existenta unor acte legislative care ar reglementa “Asociatia de proprietari de bunuri mobile” , este rugat sa faca referire la aceasta.
Cred ca puteti folosi legea asociatiilor non-profit.
Asociatiile de proprietari, caci acesta este subiectul principal al acestei sectiuni a forumului isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea 230/2007 si a HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
Deci in denumirea generica de "asociatie de proprietari" se intelege asociatia proprietarilor de imobile dintr-un condominiu (sau mai multe sau a unei parti de condominiu).
In ce forma de asociere s-ar incadra urmatoarea situatie.
2 sau mai multe persoane fizice doresc sa achizitioneze o locuinta pentru petrecerea concediului. De comun acord se hotarasc pentru obiectul respectiv si decid ca dupa 5 ani vor vinde locuinta. Totodata stabilesc cand si cat timp folosesc fiecare locuinta, urmand ca fiecare sa-si aduca aportul la achizitionare, cheltuieli si restituirea (restului) contributiei proportional cu durata de folosire. Totodata se stabileste dreptul de vot in toate probleme proportional cu contributia.
Daca este considerata asociatie de proprietari potrivit L 230/2007, atunci toate articolele legi ar trebui respectate respectiv aplicate. Art. 8 prevede ca modificarile de statut/contract se fac cu acordul a 2/3 din proprietari. In conditiile de mai sus, doi asociati cu un aport de 10% ar putea schimba statutul impotriva celui de al 3-lea asociat care a avut un aport de 90%.
Daca este asociatie non-profit, atunci contributiile nu se pot restitui asociatilor.
Daca este asociatie cooperatista, drepturile de vot sant limitate la nr de asociati.
Daca este asociatie in participatiune atunci nu exista un cod CAEN pentru activitate care trebuie mentionat pt. Fisc. Asocierea nu presteaza nici o activitate, sau presteaza activitatea de administrare a averii propri, din aceasta nu rezulta nici un fel de venituri/profituri pt. asociatie.
Deci ar ramane pur si simplu o conventie civila. Sau exista si alte pareri?
Aceasi problema de mai sus, cu diferenta ca in locul unei proprietati imobiliare consideram o proprietate mobiliara cum ar fi o masina sau orice alt bun mobil care se preteaza folosirii in codiviziune (sharing).
Am exemplul concret al unui apartament cumparat de 2 tineri necasatoriti. Cumpararea s-a factut de la fostul proprietar prin notariat iar in actul de proprietate scrie ca fiecare detine cate 50% din apartament (cu dependine, cote comune...). Imediat l-au si inchiriat legal, oficial...
Am alt exemplu cu un apartament de 5 camere cumparat de 4 persoane acum cativa ani. In acte sunt toti proprietari cu drepturi egale.
Nu cred ca trebuie sa va organizati intr-o forma de asociere si-ar fi bine sa apelati direct la notar prin care faceti cumpararea acelei proprietati mobiliare sau imobiliare direct pe numele tuturor, in cotele la care conveniti, cu drepturile si obligatiile clar prevazute pentru fiecare parte din contract.
interesele mentionate de dvs se pot constitui,in drepturi si obligatii,reciproc asumate de asociati,in cadrul unui contract notarial ,atat pentru bunul imobil cat si pentru cele mobile