avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul perimetru. Uzucapiune pentru 186 mp. Posed aceasta proprietate de 20 de ani. Doresc sa stiu daca pot obtine uzucapiune pe cei 186 mp.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 17:29, 26 Septembrie 2010

Buna ziua !
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.
Daca indepliniti conditiile specificate mai sus , faceti actiune in instanta ....

uzucapiune scurta nu..pt ca nu aveti just titlu ( desi, cred, discutabil atata vreme cat amplasamentul suprafetei in plus nu-i stabilita ):)
uzucapiune lunga..30 minim..da, prin jonctiune...adica sa uniti posesia dvs cu posia autorului dvs ( vanzatorului) in contradictoriu cu vanzatorul vanzatorului dvs..sau cu cine e proprietar ( a fost )...ca sa intregiti 30 ani.. pe suprafata in plus
Nici eu nu cred ca puteti obtine castig de cauza.
Trebuie sa asteptati pana la 30 de ani daca nu se poate face jonctiunea posesiilor.
mai asteptati zece ani ca sa puteti invoca uzucapiunea in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin teren + casa cu limitele de hotar specificate in act care corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul perimetru. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune,jonctiune liamic43 liamic43 Speta: G.moare in 1973.Lasa mostenire sotiei G.E. un teren .G.E moare in 1981.Lasa mostenire terenul respectiv catre 3 mostenitori care au facut ... (vezi toată discuția)