avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - unicul fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - unicul fiu

Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu.
Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un apartament un garaj si o masina. Apartamentul este pe numele mamei mele iar garajul si masina pe numele tatului meu (decedat). Nu avea bunuri din afara casatoriei.
1. Ce parte mostenesc dupa moartea tatalui meu?
2. Cum pot afla daca exista un testament lasat de tatal meu?
3. Este necesar sa fac succesiunea pentru a intra in posesia partii mele de mostenire? Care este termenul limita pentru deschiderea succesiunii? Daca nu deschid succesiunea pot pierde partea mea de mostenire?
4. Cum pot pierde partea mea de mostenire?
5. Pot circula cu masina fara sa o trec pe numele meu? Pot platii taxele pentru a circula cu masina fara sa o trec pe numele meu? Pot plati curentul si impozitul pe garaj lasandu-l in continuare pe numele tatalui meu decedat? Ca sa fac schimbare de nume pe numele meu ale masinii si garajului trebuie sa deschid succesiunea?
6. Stiu ca exista o suma de bani economisiti de-alungul vietii de parintii mei. Banii stiu ca se afla intr-un cont pe numele mamei mele. Nu stiu la ce banca se afla acesti bani. Daca deschid succesiunea cum pot afla de existenta acestor bani si despre ce suma este vorba?
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2007
lock, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:30, 30 Septembrie 2008
intrebarea 6: o intrebi pe mama... :))
1. - 3/4
2. apare el
3. da, in 6 luni de la deces
4. Daca nu accepti succesiunea in termen sau renunti la ea
5. Da, da, da -o vreme. da.
6 ... adevar grait-a romibaro
Multumesc!
La intrebarea 1 cineva mi-a zis ca daca bunurile ramase sunt dobandite in timpul casatoriei atunci eu mostenesc 3/8 din masa succesorala, iar mama 5/8 din masa succesorala.
La intrebarea 6: Daca aflu banca unde se afla contul pot obtine partea mea din acea suma de bani?
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2007
lock, utilizator
cota ta este de 3/4 calculata din 1/2 (partea tatalui tau din bunurile dobandite in comun cu sotia sa, parte care reprezinta masa succesorala in cazul prezentat) = 3/8.

cota succesorala a mamei este de 1/4 calculata din 1/2 (partea tatalui din bunurile comune) = 1/8
dar ea mai are o jumatate a ei in plina proprietate care poate fi exprimata si ca 4/8. Si daca faci adunarea iese 5/8. - dar acesta este din intraga universalitate de bunuri comune si nu din masa succesorala.

In masa succesorala intra doar jumatatea tatalui. Ca atare exprimarea 3/8 din "masa succersorala" este incorecta. Corect e 3/4 din masa succesorala. Nu in toate cazurie intra in masa succesorala doar cote parti bunuri dobandite in comun, pot fi si bunuri proprii ale defunctului in intregul lor.
E mai clar asa?
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2007
romascanu, moderator
1. Este suficient sa deschid doar eu succesiunea pentru a se imparti bunurile sau trebuie si mama mea sa faca succesiune pentru asi primi si ea partea?
2. La succesiune pot sa accept partea mea din bunuri fara sa vindem bunurile? Vreau doar sa schimb numele proprietarului garajului si al masinii pe numele meu.
3. In eventualitatea aparitiei unui testament in care sa presupunem ca tatal meu si-a exprimat dorinta asi lasa partea lui de avere unei alte persoane (frate, sora, nepoata ... ), ce parte ii revine acestei persoane?
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2007
lock, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune/mostenire SAnamaria SAnamaria Buna ziua, O sa va relatez o poveste trista, dar adevarata.........Si va rog sa ma ajutati. Acum 17 ani bunicii mei au cumparat un apartament cu 2 camere ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale danicka danicka Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de ... (vezi toată discuția)
2 probleme legate de mostenire caponee caponee 1.Am o problema la care va cer ajutorul. Anul trecut in luna noiembrie am facut succesiunea dupa tatal meu care a decedat in 2007 pe apartament si masina si am ... (vezi toată discuția)