avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament- sustragere de bunuri ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale

Va prezint urmatoarea situatie:
In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de mostenitori.
Din pacate, mama a refuzat sa declare o proprietate (casa si teren) care a fost achizitionata cu act vanzare-cumparare de la bunica, mama ei, la data cand era casatorita cu tatal nostru. Nici eu, nici fratele nu am sesizat notariatul si nici nu am atacat nici pana in prezent succesiunea. Mama si eu am fost evacuate din apartamentul pe care s-a facut succesiunea si pe care avem certificat de mostenitor inca din 2006. Mama detine 50% din apartament (partea ei), iar fratele si eu fiecare cate 25%. Mama a renuntat la cota parte din mostenirea tatalui in favoarea noastra. Nu am facut partajul, iar fratele meu ocupa, inca din 2006, in mod exclusiv apartamentul.
Fratele meu nu este casatorit si nu are copii, iar mama a decis sa-mi faca mie testament si sa-mi lase mie toate bunurile ei mobile si imobile. Testamentul a fost incheiat la notariat iar eu am copia.
1. Poate fratele meu sa revoce acest testament dupa moartea mamei?
2.Ce proportie (in afara de procentul de 25% din aparatament, procent pe care il mosteneste dupa moartea tatalui), i se mai poate cuveni dupa decesul mamei?
3.Mai are dreptul sa atace succesiunea facuta in 2008 si sa ridice pretentii asupra casei si terenului al carui unic proprietar legal este acum mama mea (actele i s-au eliberat in 2004)?
4. Chiar daca eu am testament notarial, mai trebuie dezbatuta inca o data succesiunea dupa decesul mamei?
Multumesc anticipat pentru raspunsul d-voastra.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:11, 18 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Revocarea o poate face numai persoana de la care provine actul. Adica mama dvs.
In schimb, poate solicita reductiunea pentru încălcarea rezervei succesorale.
2. Jumatate.
3. Da. Imobilul este bun comun (deci nu e mama dvs unic proprietar), fiind cumparat in timpul căsătoriei părinților. Ca atare, se poate solicita suplimentarea masei succesorale după tata, cu acest imobil, cotele inițiale rămânând aceleasi.
4. Da. Testamentul este doar o dispoziție pentru cauza de moarte, nu un act de proprietate.

Fratele dvs doar a ocupat un imobil din masa succesorala. Nu deține niciun act.
Că atare, are în continuare exact acelasi drepturi.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fratele stă ...bine merci, iar mama dvs. ... vă lasă moștenire un proces.
Mai bine discutați cu un avocat. Mai sunt și alte variante. Sau, dacă tot vă alegeți cu un proces, mai bine îl promovați acum și rezolvați lucrurile cum trebuie.

„Sustras”!? Hmm.
Mai bine zis, ceva ce n-am vrut ori n-am știut să vedem. Asta e altceva.
Se poate completa oricând masa succesorală cu imobilui zis „sustras”.

Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
romascanu, moderator
Va multumesc. Deci se poate "adauga" casa si terenul la masa succesorala oricand. Mama nu a avut intentia de a-si insusi acest bun, a trebuit sa-si asigure o locuinta dupa ce am fost evacuate din apartament. Omiterea acestui bun a fost de comun acord cu toti participantii la succesiune, si o conditie ca mama si eu sa parasim apartamentul. Dupa cum vedeti, partea lipsita de etica nu este mama, ci fratele meu care a ocupat apartamentul fara sa ne despagubeasca si care s-a folosit concomitent si de terenul omis.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
danicka, utilizator
Nu stiu care este motivatia din spatele vanzarii de la bunica la parintii dv. Nu stiu ce e cu acel bun.
Fratele mai poate cere 1/4 din ce lasa mama dv.
Puteti cere partajul fratelui, chirie, ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament si mostenire Incerc sa fiu cat mai succinta. Mama detine un apartment, a facut testament unui nepot de al ei (varul meu) acum cativa nai. Acum ii pare rau si vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Drepturi de mostenire miara miara Buna ziua! va rog mult sa ma ajutati cu informatii in legatura cu urmatoarea situatie. Mama mea a murit acum 13 ani si succesiunea nu a fost deschisa inca. La ... (vezi toată discuția)
Mostenire maricica_23 maricica_23 Apelez la sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarea problema : Bunicul meu din partea mamei a decedat in 1992 . In urma succesiunii de la aceea vreme , mama ... (vezi toată discuția)