avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen prescriptie

Buna ziua.
Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie si admisa?
Din Decretul 167/ 1958 reiese ca cererea trebuie sa fie admisa ca termenul sa fie intrerupt...
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:06, 27 Septembrie 2010
cursul prescriptiei se intrerupe prin introducerea unei cereri de chemare in judecata in instanta.
Art. 16. - Prescripþia se întrerupe:
a) prin recunoaºterea dreptului a cãrui acþiune se prescrie, fãcutã de cel în folosul cãruia curge prescripþia.
În raporturile dintre organizaþiile socialiste, recunoaºterea nu întrerupe curgerea prescripþiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare în judecatã ori de arbitrare, chiar dacã cererea a fost introdusã la o instanþã judecãtoreascã, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act începãtor de executare.
Prescripþia nu este întreruptã, dacã s-a pronunþat încetarea procesului, dacã cererea de chemare în judecatã sau executare a fost respinsã, anulatã sau dacã s-a perimat, ori dacã cel care a fãcut-o a renunþat la el.

De aici reiese altceva....Si problema este ca aspectul asta a fost confirmat de un judecator...si au am crezut initial ca este suficient introducerea actiunii...
adriannn a scris:

Buna ziua.
Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie si admisa?
Din Decretul 167/ 1958 reiese ca cererea trebuie sa fie admisa ca termenul sa fie intrerupt...
Va multumesc.


In doctrina , se apreciaza ca , p entru ca efectul întreruptiv de prescripţie să se producă, trebuie ca cererea de chemare în judecată să fi fost introdusă în termenul de prescripţie şi să fie admisă, dacă cererea este anulată , perimată sau respinsă ori dacă reclamantul renunţă la judecată, efectul întreruptiv de prescripţie încetează retroactiv .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia adriannn adriannn Buna ziua. Termenul deprescriptie de 3 ani se intrerupe prin introducerea cererii de chemare in judecata, sau este necesar ca instanta se admita ... (vezi toată discuția)
Prescriptie ratoiui ratoiui Cand intervine termenul de prescriptie in dreptul comun si care sunt situatiile in care se intrerupe acest termen. (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriptie executare - recunoastere dumitru2000 dumitru2000 avem o hot definitiva in apel - deci care poate fi pusa in executare = din 2003. in 2007 s-a pronuntat hot in recurs si a devenit irevocabila - insa nu are ... (vezi toată discuția)