avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... stagiatura , conditii maestru
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

stagiatura , conditii maestru

Unde gasesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un avocat definitiv pentru a fi maestru? As vrea sa stiu ce cheltuieli si taxe are de platit pt a lua un stagiar. In conditiile in care un tanar dornic de a intra in barou nu are inca un avocat indrumator, el poate da examenul de admitere in barou? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters92876 , utilizator 18:40, 20 Ianuarie 2011
Sa incep cu sfarsitul: da, oricine poate sustine examenul de admitere in barou, dupa care are doi ani la dispozitie sa incheie un contract cu un avocat coordonator de stagiu (asa-zisul maestru).
La Baroul Bucuresti conditiile sunt urmatoarele: 6 ani vechime de la definitivat precum si venituri declarate de cel putin 3.500 lei pe luna pentru a putea lua un stagiar, 7.000 pentru doi , 10.500 pentru trei, iar mai mult de trei concomitent nu poate lua.
Pe avocatul coordonator nu il costa decat plata onorariului cedat stagiarului, conform regulilor si contractului (la Bucuresti, minim 800 lei, ca uzanta)
Pe stagiar il costa 16% impozit, 5,5% CASS si 10% dar nu mai putin de 80 lei/luna Casa de Asigurari a Avocatilor, precum si taxa anuala de barou ( aprox 300 lei).
Succes!
Conditiile le gasiti in legea 51/1995 si Statului profesiei de avocat.
Avocatul coordonator de stagiu trebuie sa aiba 6 ani vechime si o buna reputatie.
Cheltuielile pot fi si zero, pt ca exista si posibilitatea incheierii unui contract de colaborare, nu neaparat contract de munca ( avocatul stagiar va fi colaborator nu angajat).
Nu e nevoie sa aveti coordonator pt a da examen de admitere, luati examenul si va gasiti dupa aceea maestru.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Avocatul indrumator trebuie sa aiba 6 ani vechime ca avocat definitiv si sa aiba o buna reputatie. Unele barouri accepta sa fie indrumator doar avocatii care desi indeplinesc conditiile de mai sus au si venituri la anumite cote.
Avocatul indrumator plateste pentru stagiar contributii la asigurari sociale si impozit raportate la 800 lei- .
Se poate da examenul de admitere in barou apoi in termen de 2 ani sa va gasiti un avocat care sa va indrume.
Oare s-a schimbat legislatia sau conditiile difera intre barouri? Am inteles ca in Timis, avocatul trebuie sa declare venituri de minim 5000 lei/ luna timp de 1 an inainte de a lua un stagiar ... daca spre exemplu eu dau examenul de admitere in luna noiembrie si il promovez, dar gasesc un avocat care pe ultimul an nu a declarat constant aceasta suma pt ca nu avea de gand sa ia stagiar, atunci nici pe mine nu ma va putea lua pana la anul? doar ca sa indeplineasca aceasta conditie? (pt ca nu stiu cati dintre tinerii dornici sa intre in barou isi gasesc si isi anunta avocatul indrumator cu 1 an inainte ca acesta sa stie cum sa declare veniturile...pt ca probabil ca avocatilor nu le convine sa declare suma asta din diverse motive).
Pt faptul ca are un stagiar si il plateste, avocatul are de platit si el la stat anumite contributii pe perioada stagiaturii nu? Deci pana la urma avocatul are destule cheltuieli cu un stagiar....in primul rand ca trebuie sa declare acel venit timp de 1 an, apoi ca trebuie sa-i dea un salariu stagiarului si ca urmare plateste si contributiile la stat asemenea unui angajator...ar mai fi si alte cheltuieli?
Deci daca se incheie un contract de colaborare, atunci stagiarul nu primeste salariu?

Alte discuții în legătură

Inscriere in barou aandrra aandrra stie cineva daca e posibil sa te inscrii in Baroul Bucuresti,ca avocat stagiar, dar avand contract de colaborare cu un avocat din alt barou? am promovat in ... (vezi toată discuția)
Avocat coordonator pentru stagiu Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu in cat timp trebuie sa-mi gasesc avocat colaborator pentru stagiu si daca pot sa am un avocat colaborator inscris la alte barouri de ... (vezi toată discuția)
Tutorial admitere avocatura roumanie roumanie As dori si eu niste informatii despre ce pasi trebuie sa urmezi ca sa intri in avocatura. Probabil unii gandesc de pe acum ca am terminat facultatea cum a ... (vezi toată discuția)