avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 55 lit. c)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 55 lit. c)

Art. 55. [felurile incetării contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, in cazurile şi in condiţiile limitativ prevăzute de lege.


In dara de 21.11.2007 am intrat in concediu de odihna, iar cand m-am intors la servici angajatorul mi-a zis ca ma da afara deoarece in locul meu venise alta persoana care fusese in concediu de ingrijire a copilului. Pe contractul de munca scrie perioada nedeterminata. Am avut niste discutii cu el si a ramas sa-mi incheie cartea de munca cu Art. nr. 65 pct 1. Obligatia lui e sa ma mai tina inca 20 zile lucratoare de la data preavizului care normal ar fi sa-l faca la data anuntarii adica pe 11 -.12.2007 cand am venit din concediu urmand sa stau cele 20 zile lucratoare la munca. Problema e ca el i-mi face preavizul cu 20 zile lucratoare inainte sa intru in concediu. Normal, eu nu am fost de acord si a zis ca daca nu-mi convine asa i-mi inceie cartea de munca cu art. 55 lit. c) care nu inteleg ce inseamna sau la ce se refera. Poate cineva sa ma ajute cu ceva explicatii???
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marius21 , utilizator 12:32, 14 Decembrie 2007

Lit.c) a art.55 defineste unul din modurile in care poate inceta un contract de munca, adica vointa unilaterala a uneia din parti. Daca e vointa Dvs, atunci e necesara demisia ( deci art.79).....Daca e vointa angajatorului, atunci.... concediere se cheama :)) Ori daca nu i-ati dat motive sa va concedieze din vina Dvs, ii ramane doar art.65 (concedierea din motive ce nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea obiectiva si reala a postului ), care presupune preaviz ;)
Preavizul incepe de la data comunicarii scrise, cu semnatura de primire. In cazul in care nu doreste sa va mai prezentati la locul de munca, e ok, dar....sa va plateasca preavizul de 20 zile lucratoare si acel salariu compensatoriu :D
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2007
tana, utilizator
problema e ca angajatorul nu vrea sa ma mai tina inca 20 zile si sa-mi faca preavizul cu 20 zile in urma. Numai asa i-mi incheie cu art 65 daca nu a zis ca ma mai tine inca 20 zile si mi-l inchee cu art 55 lit c) ceea ce mie nu-mi convine ca nu beneficiez de somaj. E vorba de un santaj, pierd un salariu si iau somaj sau mai iau inca un salariu si pierd somajul. Inca ceva in astea 20 zile lucratoare de la concediere trebuie sa stau 4 ore pe zi adica jumatate din program?
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2007
marius21, utilizator
concediul de odihna se poate lua dupa preavizul de concediere?
V-am explicat anterior ce inseamna acel art.55 lit.c - nu poate fi folosit in decizia de desfacere a contractului de munca. Daca nu ati avut abateri sau alte alea care sa ii dea motive sa va desfaca CIM din vina Dvs, angajatorul nu poate decat sa va concedieze in baza art.65 , acordandu-va preavizul (perioada in care da, aveti dreptul sa lucrati doar 4 ore pe zi). Dvs. cereti-i sa va comunice in scris ca veti fi concediat, semnati de primire, mentionand data in care vi s-a facut comunicarea si...prezentati-va cele 20 de zile la locul de munca. Recomandati-i sa citeasca in Codul muncii si art. urmatoare acelui 55 c), cu care va ameninta ;)

La incetarea contractului de munca angajatorul are obligatia de a plati concediul de odihna neefectuat (daca e cazul).
concediul de odihna are voie sa mi-l dea dupa efectuarea celor 20 zile de preaviz?? daca nu ce trebuie sa fac? sa ma duc sa fac o plangere la ITM?? Oricum preavizul mi-l face cu 20 zile inainte de data la care am intrat in concediu.
Multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 55 litera c) marius21 marius21 Art. 55. [felurile incetării contractului individual de muncă] Contractul individual de muncă poate inceta astfel: a) de drept; b) ca urmare a acordului ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada de preaviz stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Multumesc mult pentru raspunsurile date la subiectul anterior. Insa datorita acestei \"crize financiare\" ne confruntam cu diverse probleme legate ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)