avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea spatii verzi - legea mediului impotriva dreptului de ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

spatii verzi - legea mediului impotriva dreptului de proprietate

salutare ... dupa cum se stie guvernul a dat o ordonanta ce interzice constructiile pe spatiile verzi. conform multor pareri s a dorit cu orice pret impiedicarea transformarii parcului Bordei in cartier de locuinte ... iar pentru asta a venit la momentul potrivit aceasta ordonanta. Nu contest faptul ca trebuie sa avem spatii verzi .... insa in cazul altor orase din tara toate terenurile din oras ce inca nu au constructii sunt trecute in certificatul de urbanism ca "teren zona verde". Aceasta situatie nu se intalneste numai in cazul parcurilor si zonelor amenajate ca spatii verzi dar si in cazul terenurilor private ce au fost retrocedate fostilor proprietari indiferent daca sunt mai in centrul oraselor sau la periferie.
In cazul asta ... aceste terenuri fiind proprietate privata ... au fost achizitionate multe prin tranzactii comerciale ce au fost realizate prin intermediul unor sume de bani.
Concluzia ... acestea sunt proprietatea cuiva, ce se intampla in acest caz cu garantarea si ocrotirea proprietatii. Este in acest caz ordonanta neconstitutionala?
Cel mai recent răspuns: almiraeliza , utilizator 08:55, 3 Martie 2010
Pai nu certificatul de urbanism este cel care atesta ca un teren e zona verde ori ba, trebuie sa vedeti PUZ, PUG sau PUD pentru zona respectiva. Ca un teren sa fie zona verde trebuie ca el sa fi fost declarat astfel prin decizii ale Consiliului local etc.
Nu doar precizeaza ei: zona verde si gata, se opreste construirea acolo.
Mai mult, Daca nu elibereaza autorizatii de construire acolo unde aceste terenuri nu au fost decalarate zone verzi conform legii, atunci se pot obtine despagubiri de catre proprietari, posesori etc.
De acord.
Tot asa m am gandit si eu ca un PUD ori un PUZ poate sa mi spuna treburile astea. Si totusi desi in stanga proprietatii mele este o constuctie ce a fost finalizata chiar anul asta, iar in dreapta una care inca mai este in constructie. Intre cele 2 cladiri sunt in jur 50 - 60 m cam cate 2 proprietati in ambele parti ... eu fiind la mijloc. Am obtinut chiar o copie a PUD ului unuia dintre cei 2 vecini cu constructiile astea, iar in acest PUD sunt cuprinse ambele si cea finalizata si cea in curs de finalizare ... fiind intre ele, si a mea este in zona studiata. Din cate vad intr un PUZ luat din primarie in urma cu vreo 2 luni .... nu exista strada noastra in acest PUZ ... PUZ ce se intinde pe suprafata de 1 sau 2 km. In realitate pe teren cred ca sunt cel putin vreo 15 constructii finalizate si totusi conform PUZ ului nu exista nimic acolo decat un teren gol. La momentul cand am luat PUZ ul asta mi s a spus ca nu i nici o problema si ca va face arhitectul ce trebuie cu PUZ ul asta. Am luat legatura cu arhitectul mi a depus actele si am luat Certificat de Urbanism in care zice ca este "teren zona verde". Multi cu care am discutat au zis ca nu se poate ca pe o strada cu constructii sa am tocmai eu "teren zona verde".
Dupa toate astea ma intrebam cum este posibil ca desi exista un PUD vizat spre neschimbare imi este eliberat un PUZ in care scrie total altceva decat situatia din teren. Nu stiu in ce conditii o institutie poate elibera un act ce nu corespunde realitatii. Primaria nu are PUG ul actualizat. Chiar in sedinta de consiliul primarul a spus ca trebuie refacut PUG ul ... insa asta o spune acum .... cum de fapt o spune din 2004 cand a luat primar. Cine stie cat o mai dura pana se va face ceva.
Venind acum aceasta ordonta a blocat clar toata dezvoltarea orasului ... de asta ma gandesc ca este posibil sa apara ceva presiuni pentru rezolvarea situatiei. Personal eu sper ... si astept sa vedem ce se va intampla.
Trimiteti o adresa Primariei prin care o intrebati in baza carui act terenul dv. apare ca zona verde, caci in PUD e altceva... Sau ii puteti intreba care este documentul care are dreptate din cele doua, urbanism si PUD?
Peste 30 de zile, daca nu va raspunde, o dati in judecata pe obligatia de a face (10 lei taxa de timbru) si cereti sa va raspunda. Probe: numai acte, toate copii xerox: certificatul dv., PUD, adresa dv. si confirmarea de primire a acesteia sau nr. de inregistrare de la registratura.

Totul se termina in 2-3 luni si abia va veni primavara, astfel incat veti sti ce e de facut, caci se apropie sezonul constructiilor. :D

Bafta!
hey ...buna treaba cu ordonanta asta noua ....si asa deja ajunsesem in brasov sa avem sub 4metri patrati de spatiu verde pe persoana cand UE zice ca trebe sa avem vreo 15....deci daca in brasov o ducem intratat de rau ...unde la noi se mai calculeaza si muntele Tampa din mijlocul orasului deci ....nu o consider impotriva dreptului de proprietate...ci o masura solida in beneficiul mediului inconjurator...
PS:Probabil si pentru parcul Bordei :P
Ma bucur ca tinerii juristi, au timp sa se preocupe si de mediu, dar cred ca nu neaparat o lege sau alta, sau un PUG, PUZ sau PUD este buna sau prost gandit, cred ca problema si in acest caz este la fel ca in majoritatea domeniilor faptul ca atat legile cat si planurile urbanistice se schimba dupa cum bate vantul "politic" sau doar "economic". Propun ca dintre toti juristii care comenteaza pe acest forum, sa se selecteze de catre administratori o echipa de juristi care sa intre periodic in contact cu diferitele comisii legislative din Parlamentul Romaniei care se ocupa de probleme de urbanism, constructii, mediu si propietate si aceasta echipa impreuna cu echipele lor si sistemul lor clasic de a stabili textul unei legi, sa stabileasca in aceste legi cateva reguli clare, care sa nu mai poata fi eludate insa incalcarea lor sa fie aspru sanctionata. Pentru fiecare restrictie, aceasta echipa trebuie sa stabileasca si o solutie de inlocuire a necesitatii care se restrictioneaza pentru binele majoritatii. De ex. daca se stabileste un regim de inaltime pe zone, acesta sa nu mai poata fi schimbat pe o perioada de cel putin 20 ani, dupa care sa aiba loc o noua evaluare a necesitatilor si sesizarilor facute intre timp, dar nu sa se schimbe la fiecare 6 luni in fntie de interese, iar cine nu il respecta, nu sa fie obligat sa darame, ci sa existe amenzi atat de mari incat sa nuu se merite sa mai construiesti si sa vi singur cu solutia reducerii... e doar o idee neavizata, eu nu pledez deci pentru nimic altceva decat statornicie si un sistem de supape si portite in caz de greseala si dorinta de modificare a unei reguli/legi mult mai strict si mai ales profesionist. Bafta

Alte discuții în legătură

Planul de urbanism b.stefan78 b.stefan78 Vreau sa achizitionez un teren,banii o sa vina de la banca( credit bancar),banca printre alte documente imi solicita si plan de urbanism.Acum am citit pe net ... (vezi toată discuția)
Lntocmire puz s0r1n s0r1n pentru intocmirea unui PUZ este obligatori o suprafata de minim 10000 metrii. Este obligatoriu ca cei 10000 metrii sa fie lipiti sau pot sa fie si anumite ... (vezi toată discuția)
Va salut , o vaga nelamuriere despre planul de urbanism zonal "puz" dany_maris dany_maris Va salut ,problema este respigerea dosrului in nenumarate randuri de catre prinaria din arad sub pretextul ca nu exista un puz .pt zona in care doresc ca ... (vezi toată discuția)