avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea spatii verzi - legea mediului impotriva dreptului de ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

spatii verzi - legea mediului impotriva dreptului de proprietate

salutare ... dupa cum se stie guvernul a dat o ordonanta ce interzice constructiile pe spatiile verzi. conform multor pareri s a dorit cu orice pret impiedicarea transformarii parcului Bordei in cartier de locuinte ... iar pentru asta a venit la momentul potrivit aceasta ordonanta. Nu contest faptul ca trebuie sa avem spatii verzi .... insa in cazul altor orase din tara toate terenurile din oras ce inca nu au constructii sunt trecute in certificatul de urbanism ca "teren zona verde". Aceasta situatie nu se intalneste numai in cazul parcurilor si zonelor amenajate ca spatii verzi dar si in cazul terenurilor private ce au fost retrocedate fostilor proprietari indiferent daca sunt mai in centrul oraselor sau la periferie.
In cazul asta ... aceste terenuri fiind proprietate privata ... au fost achizitionate multe prin tranzactii comerciale ce au fost realizate prin intermediul unor sume de bani.
Concluzia ... acestea sunt proprietatea cuiva, ce se intampla in acest caz cu garantarea si ocrotirea proprietatii. Este in acest caz ordonanta neconstitutionala?
Cel mai recent răspuns: almiraeliza , utilizator 08:55, 3 Martie 2010
de acord! trebuie cercetat PUZ / PUG. am mai avut o speta asemenetoare si asa s-a rezolvat.
In legatura cu mediul inconjurator stau si ma tot intreb de ce acesti oameni care sustin atat de mult zonele verzi, nu se revolta cand trec pe langa zeci sute de garaje construite pe zonele verzi din jurul blocurilor.
Sunt n ong uri care sustin ca sunt aparatori ai mediului si zonelor verzi. De ce acesti oameni vorbesc numai de proprietatea privata?! !.
In ceea ce priveste PUD/PUZ/PUG .... am in posesie un PUD (plan urbanistic de detaliu) ce cuprinde si terenul meu.
PUZ ul poate fi solicitat de oricine din primarie, cel putin asa este aici la noi. Anul trecut inainte de ordonanta am luat un PUZ pentru proiectul de constructie a unui gard de beton si fier.
In PUZ ul respectiv nu apare nici macar strada mea. In cererea depusa pentru eliberare PUZ am specificat strada si numarul. Am luat acest PUZ asa cum era el ... cu ajutorul unui arhitect am intocmit tot ceea ce era necesar si dupa vreo 10 luni am reusit sa am proiectul aprobat de primarie.
Iar acum desi terenul este zona verde ... eu am autorizatie de constructie si in curand ma apuc si de treaba.
In ceea ce priveste PUG ul ... in Craiova este inca valabil cel din anul 2000 in care probabil ca nu exista notiunea de curti si gradini cum este in prezent.
In Craiova in anul 1987 a fost realizat parcul Cornitoiu ... care dupa legea 10 a fost retrocedat.
A fost subiectul mult timp mediatizat prin presa ... cel mai mult insa cu 1 saptamana inainte de a apare ordonanta asta.
Exact cu 1 saptamana inainte de aparitia ordonantei ... consilieri PNL au trecut prin consiliu un PUZ pentru acest parc. Ulterior am aflat ca in acest parc a cumparat vreo cateva hectare o firma mai mare din Bucuresti.
In acest parc sunt proprietari si oameni ce au suprafete mici de cateva sute de metri. Unul dintre acesti oameni a luat din primarie un certificat de urbanism in care i se spune ca terenul este "curti si gradini" dar este neconstruibil din cauza ordonantei care face referire la PUG ul din 2000 in care terenul apare ca zona verde.
Asa ca desi exista un PUZ care spune ca terenul este ceva tot se face referire la un PUG vechi de 8 ani.
Inainte de ordonanta, unui teren zona verde i se putea schimba destinatia printr un PUZ ... acum se pare ca desi este PUZ ul dinainte de ordonanta ... tot nu se poate construi.
SI cu toate cele spuse mai sus ... la 11 metri de terenul meu acum se construieste deja parterul unui bloc de 3 etaje + mansarda. Intre terenul meu si blocul in constructie mai este o proprietate care are destinatia parcuri si zone de agrement.
Aici pe strada noastra nu a fost niciodata construit vreun parc ... este o vagauna unde de a lungul celor 26 de ani a fost depozitat pamant de pe la diverse constructii ... inainte cand erau case era o vale aici, era practic periferia orasului. Acum insa dupa ultimii 10 ani de cand se tot construieste, limita orasului s a mutat cu cativa km. Pentru cine nu stie ... s a construit o noua rocada a orasului la cativa km iar toate terenurile dintre oras si noua rocada au devenit intravilan ... se vinde un metru cu cateva sute de euro. Mai mult de atat zona cu strada mea este zona 1 a orasului ... si platim ceva bani la impozit desi nu putem face nimic acolo.

Insa in cele din urma toti care suntem prin zona asteptam vremuri mai bune ... poate se vor regla si in tara noastra toate lucrurile.
Cu stima
Emilian
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iulie 2008
emilian_anghel, utilizator
m ar interesa si pe mine ceva,
de la cati metri, de la geam, primaria poate face parcare ?
eu, stia de 15 - 20 metri,
acum, la ora asta, la 5 metri de geamul meu, care candva a fost spatiu verde defapt, primaria face parcari !
m ar interesa dac, este asta legal ?
multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Planul de urbanism b.stefan78 b.stefan78 Vreau sa achizitionez un teren,banii o sa vina de la banca( credit bancar),banca printre alte documente imi solicita si plan de urbanism.Acum am citit pe net ... (vezi toată discuția)
Lntocmire puz s0r1n s0r1n pentru intocmirea unui PUZ este obligatori o suprafata de minim 10000 metrii. Este obligatoriu ca cei 10000 metrii sa fie lipiti sau pot sa fie si anumite ... (vezi toată discuția)
Va salut , o vaga nelamuriere despre planul de urbanism zonal "puz" dany_maris dany_maris Va salut ,problema este respigerea dosrului in nenumarate randuri de catre prinaria din arad sub pretextul ca nu exista un puz .pt zona in care doresc ca ... (vezi toată discuția)