avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este procedura?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este procedura?

Buna ziua,
Sunt in proces de partaj si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste procedura achitarii taxei de timbru. Nu am venituri si vreau sa formulez cerere de acordare ajutor public judiciar. Cum procedez cand calculez taxa de timbru din valoarea bunurilor de partajat? Trec o suma apropiata de cea de ajutor public judiciar pentru a putea continua procesul? Daca trec o suma mai mica (pentru a ma incadra in suma de ajutor public judiciar) pot mari valoarea ulterior?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 22:06, 29 Septembrie 2010
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.
Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Daca nu va incadrati in aceste conditii nu puteti beneficia de ajutor public judiciar -scutire sau esalonare taxa timbru.

In acest caz, taxa de timbru este de 3% din valoarea bunurilor ce se doresc partajate.Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor, taxa judiciara de timbru se va datora de catre titularul cererii la valoarea contestata.Daca va intelegeti puteti evalua bunul/bunurile la o valoare mai mic si astfel platiti o taxa de timbru mai mica.
ajutorul public judiciar poate fi cerut pentru toata suma reprez. taxa de timbru, sau puteti cere reduc taxei la jum., deci acest ajutor pb nu are o anumita valoare, tb sa faceti dovada veniturilor dvs si ca nu puteti achita acea taxa prin adev de venituri, apoi o declar notarial ca nu ati benef in ultimile 6 luni de un alt ajutor pb judiciar
taxa de tb o calculati dvs in functie valoarea pe care o apreciati ca ar aveo bunurile partajabile
Ex sotul in cererea de deschidere a actiunii a solicitat cota de 80% din bunurile supuse partajarii. Eu am depus intampinare solicitand partajarea in cote egale de 50% fiecare. Nu s-a stabilit prin instanta procentul pentru fiecare in parte si totusi s-a pus in vedere sa indicam valoarea supusa partajarii pentru a achita taxa de timbru. Nu realizez venituri si nu am beneficiat pana acum de acordarea ajutorului public judiciar.
Cum procedez?
Nu trebuia sa solicitati partajarea in cote de 50%, ci doar sa aratati pe cale de intampinare ca nu sunteti de acord cu partajarea in cota solicitata de reclamant si nu se impune partajarea in cote de 80% cu 20 % si sa motivati de ce, urmand apoi sa administrati probe in acest sens.
Procedand asa, instanta a calificat intampinarea ca avand caracter reconventional si a dispus timbrajul la valoarea de 3% din valoarea masei partajabile.
Va trebuie acum o declaratie notariala pe propria raspundere ca nu realizati venituri si o cerere adresata instantei pentru scutirea de la plata taxei de timbru.
Nu acum se stabilesc de catre instanta cotele ci prin incheierea interlocutorie pe care va veti judeca dupa administrarea tuturor probatoriilor, urmand ca dupa aceasta incheiere sa fie efectuate expertizele de specialitate in functie de componenta masei partajabile.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ex sotul in prima cerere a cerut divort+partaj bunuri comune procent 80 pentru dansul. S-a depus de catre avocatul care ma reprezenta Intampinare si cerere reconventionala prin care s-a solicitat desfacerea casatoriei si disjungerea capatului de cerere privind partajul. La ultimul termen de la divort s-a mai depus o intampinare si cerere reconventionala in care s-a specificat ca nu sunt de acord cu partajul de 80% pentru ex., am motivat de ce si am depus probe la dosar.Atunci s-a cerut pe baza actelor doveditoare partajarea in cote egale.
S-a dispus expertiza bunuri mobile si constructie. Ex sotul a staruit in a cere cota majorata. A mai introdus la partajat niste sume obtinute din imprumuturi de care nu stiam pana la depunerea la dosar. Asa ca am formulat cerere de marime a catimii pentru suma pe care a introdus-o solicitand adrese catre banci pentru a se verifica suma.Am formulat si cerere accesorie ajutor din partea parintilor care m-au ajutat atat cu bani cat si la imbunatatirile efectuate in apartamentul supus partajului.Instanta a pus in vedere ambelor parti indicarea valorii pentru a plati taxa de 3%.E corect?
Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ANDRONESCU ANDRONESCU 1.La partajarea bunurilor am cerut o cota de 60%. Am platit o taxa pentru diferenta de 10%. In conditiile in care nu voi primi aceasta cota, din bunurile ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)
Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)