avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de crestere a copilului pentru studente
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de crestere a copilului pentru studente

buna! va rog sa mi raspundeti daca se poate! am terminat facultatea anul acesta 2010 cu licenta absolvita fiind insarcinata in 4 luni jumatate la momentul absolvirii licentei. acum m am inscris la master am intrat la fara taxa si urmeaza sa nasc in decembrie sau ianuarie inceput de luna . intrebarea mea este : pot sa beneficiez de cei 800 de ron care se dau studentelor? si facultatae am urmat o tot la zi si la buget . astept raspuns multumesc .
Cel mai recent răspuns: lumimaria , utilizator 16:55, 30 Septembrie 2010
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.148 din 3 noiembrie 2005 (privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului)

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
„(2) Cele 12 luni prevăzute la alin.(1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.”
„m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi
universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt
exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile
din motive medicale.”

- Cuantumul indemnizaţiilor acordate în temeiul art. 1 se diminuează cu 15%.( L. nr.118/2010)
1. In completarea raspunsului dat de @oana_mc va redau din OUG 148/2005, actualizata:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

2. Trebuia sa va inscrieti la Somaj in termen de 60 de la absolvire si aveati acum si indemnizatie de somaj.
3. In somaj fiind puteati intra apoi in CCC pana la 2 ani.
4. CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC.


deci, in principiu pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului? am incercat sa mi bag somaj dar mi au spus ca daca ma inscriu la master nu pot sa beneficiez de somaj asa ca singura solutie este sa fac actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copilului dupa ce o sa nasc in termen de 43 de zile din cate am inteles . va multumesc mult =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului carmentarus carmentarus Am terminat facultatea dar o sa imi dau licenta in iunie 2013. O sa nasc pe la sfarsitul lui ianuarie, pot sa intru in concediu de crestere al copilului si sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adinahn adinahn Va rog sa mi spuneti daca termin cursurile la zi de licenta pe 5 august 2012 si voi naste pana pe 10 septembrie iar la sfarsitul lunii ma voi inscrie la master ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc, mama studenta Schwarzv Schwarzv Buna ziua, sunt in ultimul an de facultate la o universitate de stat, si sunt gravida in 7 saptamani. Voi naste chiar inainte de examenul de licenta( o voi da ... (vezi toată discuția)