avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... CE-TI DORESC EU, TIE, DULCE ROMANIE? Dan Puric - ...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

CE-TI DORESC EU, TIE, DULCE ROMANIE? Dan Puric - INVIDIA

CE-TI DORESC EU ,TIE, DULCE ROMANIE?
Dan Puric - INVIDIA

Invidia

Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.
Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi.Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza. Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon. Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.
A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi - tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan. Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast. In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Liiceanu. Ne-am simtit cu mult mai bine.
L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale. L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy,Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.
Asa a trecut ceva mai mult timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel,Berdiaev. Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar. Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
Si atunci ne-a cuprins invidia...

Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?

Dan Puric
Ce-ţi dorim noi ţie dulce Românie?
Adrian Sturdza

Plimbându-mă prin Parcul Herăstrau într-o duminică dimineaţa mă gândeam cam ce articol ar trebui publicat în ediţia ziarului de pe 1 decembrie.
La un moment dat privirea mi s-a ridicat (!?) şi s-a fixat pe un stâlp de lumină la care lucra un muncitor. Am rămas puţin pe gânduri văzând că omul, neavând mai mult de două mâini, pentru a repara stâlpul îşi pusese abajurul pe cap. Atunci mi s-a aprins becul (sic): românii mei sunt gata să (se) lumineze. Trebuie numai “conectaţi”, le trebuie un cadru, o benzină
istorică. Cel puţin le trebuie un cadru mai bun decât cel existent, care să le ofere şansa de a lumina cu adevărat.
Dezvoltând eu subiectul în timpul plimbării, m-am întrebat - ok, vine Ziua României, ce am putea să le dorim concetăţenilor, şi nouă înşine, până la urmă? Ce înseamnă “cadrul” asta? N-am prea găsit răspunsuri, aşa că mi-am întrebat colegii de redacţie. După îndelungi
frământări intelectuale am ajuns la concluzia că dacă aş fi zână ursitoare şi ar fi să doresc pentru România un singur lucru, acesta ar fi Recăpătarea Demnităţii (Pierdute).
Cred că cel mai mult în ţara noastră lipseşte substanţa aceasta a demnităţii. Românii au fost asupriţi şi dresaţi (cu biciul) să-şi piardă demnitatea la cea mai mică pală de vânt. Am fost condiţionaţi – cu bâta sau prin înfometare, să îşi piardă coloana vertebrală. Acesta a fost unul
dintre cele mai rele rezultate ale anilor de comunism.
Demnitatea fiecăruia a fost distrusă sistematic şi programat – începând cu doamna nervoasă de la casă si terminând cu abuzurile Securităţii şi cultul personalităţii lui Ceauşescu.
Un om fără demnitate este uşor de corupt, de intimidat, de manipulat şi de furat.
Viaţa pentru mulţi dintre noi este grea. Deseori ne-o facem chiar mai dificilă, şi uităm că lipsurile devin mult mai uşoare dacă le purtăm cu demnitate. Vicisitudinile pot avea două rezultate, în funcţie de atitudinea cu care le întâmpini – te pot acri, înrăi şi face să visezi cai verzi pe pereţi – dacă alegi să te porţi ca o victimă - sau îţi pot întări zâmbetul de pe inimă şi caracterul – dacă alegi să le duci cu antemenţionata demnitate.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va inceta "razboiul" declansat de catre politicieni intre romani ?! POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Am recitit astazi un articol scris in urma cu aproape 4 ani de catre Dan Tomozei si m-am intrebat de ce nu s-a schimbat nimic in bine (din punctul meu de ... (vezi toată discuția)
Minunile iernii !!! justitiarul3 justitiarul3 Sunt atatea povesti de spus despre tot ce tine de iarna, sarbatori, obiceiuri, cadouri, Craciun si de ce nu si ce facem fiecare dintre noi in aceasta minunata ... (vezi toată discuția)
Voi ce-ati facut in concediu?! stelarman stelarman ....eu , spre deosebire de alti ani... Eu oceanul l-am vazut, Chiar si Muntele Etern; Si ce bine-am petrecut, Injurand al meu guvern. (vezi toată discuția)