avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta

Buna ziua ,

Am cateva intrebari legate de un "angajament de confidentialitate" pe care seful meu mi l-a trantit pe masa acum 2 zile.

Sunt 2-3 articole din acest act care m-au pus pe ganduri si as dori o parere competenta vizavi de legalitatea acestuia:

citez:

1. Salariatul se obliga sa nu isi ofere serviciile unui concurent al Angajatorului si sa nu accepte o asemenea oferta , pe intreg teritoriul Romaniei , pe perioada derularii contractului individual de munca , precum si pe o perioada de x ani , de la data incetarii contractului individual de munca , indiferent de motiv.

Intrebarea mea este : care este limita de ani legala pe care o poate impune ?

2.In cazul in care Salariatul nu respecta obligatiile asumate prin prezentul "Angajament" , pentru nerespectarea oricareia din clauzele x,y,z , atunci Salariatul va plati Angajatoruklui , cu titlu de daune interese prestabilite , suma de xxxxx euro.

Este legal asa ceva? Cat este suma pe care o poate impune?

In acest act se mai specifica , mai subtil ce-i drept , relatiile apropiate si individuale ale salariatului cu alte persoane , care nu au voie sa se angajeze in raporturi directe/indirecte cu oricare dintre furnizorii sau clientii Angajatorului , pe o perioada de x ani

Este legal?

Daca are cineva un model , as fi recunoscator.

Va multumesc pentru raspunsuri ,

Bogdan F.
Cel mai recent răspuns: yozefina , utilizator 10:51, 7 Martie 2012
daca va doriti sa plecati la o firma concurenta nu semnati clauza de neconcurenta

daca totusi semnati acest act si va dati demisia, dar actul nu este legal, acesta nu ar trebui sa produca efecte fiind nul

acest aspect al concedierii ar trebui sa fie si el trecut in actul ce contine clauza de neconcurenta

din punctul meu de vedere ar trebui sa produca efecte clauza si in cazul concedierii, pentru ca daca o semnati si e legala, iar ei va concediaza si nu veti avea dreptul sa va angajati pe acelasi domeniu vi se ingradeste dreptul la munca
am si eu o intrebare, pe aceeasi tema.....de fapt...mai multe :D.
In ianurie 2012....am semnat un contract de munca + act aditional de neconcurenta + act aditional de confidentialitate.....in aditionalul pentru neconcurenta, este trecuta suma de minim 5000 de euro, pe care o va trebui sa o achit in cazul in care ma angajez la concurenta, imi infiintez SC pe acelasi domeniu...etc....fara a se specifica de unde rezulta aceasta suma ... cursuri, vacante etc (mentionez ca nu am beneficiat de nimic de genul asta...am participat numai la niste seminarii gratuite, nu s-a achitat vreo taxa pentru mine), de asemenea, nu apare nici un articol, paragraf, in care sa se precizeze indemnizatia lunara pe care firma ar trebui sa mi-o plateasca timp de 2 ani, in caz de neconcurenta. Evident, intrebarea este....in acest caz, aditionalul de neconcurenta este valabil? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract confidentialitate iza_eli2013 iza_eli2013 Buna ziua , am o patiserie cu covrigarie in Braila si am o problema , in momentul cand imi pleaca un angajat imi vinde ori retele unde se angajeaza ori ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta Ayana1 Ayana1 Puteti, va rog, sa ma ajutati cu un raspuns privitor la clauza de neconcurenta stipulata in contractul individual de munca? Stiu ca: Angajatul poate fi ... (vezi toată discuția)