avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rentoarcere la locul de munca dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rentoarcere la locul de munca dupa concediu de crestere copil

Buna ziua,

In 28 noiembrie ar trebui sa ma intorc la munca dupa 2 ani de concediu de crestere copil dar firma la care am lucrat inainte cu contract de munca pe perioada nedeterminata nu mai are nevoie de mine.Vor putea sa ma dea in somaj?Precizez ca acum sunt din nou insarcinata in 6 saptamani si firma la care am lucrat nu are platile la stat achitate.Voi beneficia de somaj in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 30 Septembrie 2010
Buna ziua. Conform legii angajatorul este obligat sa va tina ca salariata 6 luni la intoarcerea din crestere copil. Cititi legea protectiei maternitatii la locul de munca.
Felicitari si pentru al doilea bebe. Anuntati angajatorul in scris asupra starii dumneavostra de viitoare mama (sa luati un raspuns semnat de el ca a luat la cunostinta)., astfel incat odata anuntat nu are ce sa mai faca decat sa respecte legea.
Altfel spus acum sunteti insarcinata in 2 luni + 6 care e obligat sa va tine faceti 8 si intrati iar in crestere copil.
Va stau la dispozitie cu alte detalii.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
ContSters145137, utilizator
1. Dvs. trebuie sa incepeti activitatea in prima zi dupa ce copilul implineste 2 ani. Pentru asta procedati astfel:
- faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM;
- in acelasi timp cu cererea de mai sus prezentati si o instiintare scris ca sunteti gravida si anexati adeverinta de la medic care atesta aceasta stare.
2. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.76...
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
3. Asadar nu veti putea fi concediata, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala dar puteti fi concediata pentru alte motive.
4. Conform OUG 96/2003:
- salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
- in termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de către o salariata ca este gravida acesta are obligaţia sa inştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de munca pe a cărui raza işi desfăşoară activitatea;
- de la data primirii inştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de munca vor verifica condiţiile de munca ale salariatei la termenele şi in condiţiile legale.
5. Cititi OUG 96/2003 privind protectia amternitatii la locul de munca si Normele de aplicare a ei si o sa vadeti care sunt drepturile si obligatiile dvs. si ale angajatorului.
6. Puteti fi de acord si cu somajul dar nu veti primi indemnizatie de somaj daca angajatorul nu are platite contributiile la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in timpul sarcinii Loredana07 Loredana07 Bună seara, am căutat în mai multe părți și nu reușesc sa primesc răspunsuri la întrebările mele, prin urmare sunt tare încântată că v-am găsit ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa inregistreze instiintarea de graviditate la itm stefanirina stefanirina Buna ziua!Am o mare problema cu sefii mei de o luna,de cand le-am transmis ca sunt insarcinata si le-am dat prima instiintare de graviditate,conform legii.Pur ... (vezi toată discuția)