citesc de atata timp solutiile si comentariile prezentate pe teme similare si tot nu inteleg clar ce e de facut...
Am nevoie de ajutor, opinii, sfaturi, orice ma poate ajuta sa inchid acest subiect. Despre ce e vorba:
- m-am angajat la o firma, multinationala
- anterior datei inceperii contractului de munca am semnat contractul de munca, nemaitrecand prin faza ofertei scrise (mare greseala!!!)
In acest contract de munca scria ceva vag referitor la posibilitatea trainingului in conditiile actelor aditionale ulteiroare.... repet, foarte vaga exprimare.
- in prima zi de lucru am sosit si am fost solicitat sa semnez un teanc de hartii - prin care si ca am luat cunostinta despre regulamentul intern si alte coduri de conduita. Aa semnat, desi nu le citisem ca nici computer nu aveam....
- am lucrat acolo din greu, am depasit orice targeturi intr-un timp foarte scurt... Revin la inceputuri: la nici o luna m-au trimis in strainatate la o conferinta care a durat 2 ore, nu mai am dovezi (bilete de avion, rezervari, corespondenta pe mail) si surpriza - cand m-am intors m-au pus sa semnez un aditional la contractul de munca, aditional neinregistrat la ITM, cum ca ma angajez sa raman minim 1 an caci firma a cheltuit cu mine...... Am fost foarte frustrat intrucat nu mi s-a prezentat de catre HR aceasta obligatie in timpul "curtarii" dar am semnat aditionalul caci stiam ca altfel transmit o declaratie de razboi, stiam ca nu mai am liniste, si e nasol sa iti cauti job in timpul conflictului... M-am gandit doar ca nu voi pleca mai devreme de 1 an.
- dupa inca 3 luni am fost trimis din nou in afara, pentru 4 zile, si ati ghicit - un nou aditional! De data aceasta trimiterea s-a facut la firma mama din strainatate si acolo nu am invatat nimic, ci doar am cunocut echipa......
- in scurt timp am primit o oferta de munca ce m-a tentat, si pe fondul acestor abuzuri interne, am acceptat.
- fostul angajator mi-a solicitat o anumita suma reprezentand cheltuieli cu trainingul neamortizate.
- am spus ca nu platesc banii. Mi s-a spus ca ma dau in judecata ca sa recupereze banii, dar si ca aditional este investit cu titlu executoriu (nu este, caci l-am verificat, nu are formula clasica consacrata, de titlu executoriu; si daca are formula executorie, de ce trebuie sa ma mai dea in judecata??). SI mi-au mai spus ca am semnat ca sunt de acord cu regulamentul intern si ca am semnat si aditionale.
Intrebarile mele sunt:
- in cazul in care ma dau in judecata, si daca judecatorul considera ca aditionalele nu contravin art 194 si 195 din codul muncii (adica partile pot conveni si alte clauze intre ele decat clauza de suportare a cheltuielilor neamortizate de training in cazul unui training de minim 60 zile), cum anume pot face eu dovada faptului ca:
angajatorul a avut initiativa cursului? desi nu in scris...
tematica a fost aceea de conferinta nu de training?
in realitate nu am fost trimisa sa invat ceva ci sa asist la ceva si respectiv sa cunosc firma mama?
Dar cred ca esenta e alta - daca eu semnez un act in care imi dau acordul sa imi donez ficatul, nu cumva acest act e nul caci eu agreez sa fac ceva ce contravine legilor? La fel si aici - am nevoie sa stiu daca aceste aditionale la contractul de munca au sau nu putere in instanta, daca sunt nule sau nu, si daca am sanse considerabile sa castig.
Va multumesc mult.
Eu inca n-am auzit sa castige vreun angajator un proces pe chestia asta pe dreptul muncii, poate pe drept civil sa-ti ceara daune interse daca pot dovedi ca le-ai prejudiciat firma .... Ce stiu insa e ca deseori angajatorii insereaza aceasta clauza fiindca nu doresc ca acest fenomen sa devina de masa, mai ales daca au mai multi angajati in aceasta situatie. Intr-adevar riscul e mic sa mearga pe varianta justitiei cata vreme nici ei nu sunt in regula 100% cu dovedirea costurilor de training,etc.
Ai putea sa incerci sa negociezi cu ei si deal-ul urmator: sa sustii public ca ai platit acesti bani si doar asa ai putut pleca (dar defapt ei sa-ti semneze o hartie prin care sunt de acord cu plecarea ta si in care si tu te obligi sa nu popularizezi exceptia printre colegi) In felul asta ar avea si ei ceva de castigat si poate e undeva la mijloc calea de iesire din impas. Asta daca efectiv nu e vorba de banii cheltuiti pe care sincer nu cred sa-i mai vada la modul in care au procedat. Iar tu le poti spune sincer ca asta e cel mai mare cadou care li-l poti face: sa pastrezi confidentialitatea anexei intocmite fata de ceilalti colegi....
Haideti sa fim clari. In primul rand in cazul initierii unui proces ne aflam in competenta litigiilor de munca.
2. In instanta angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca angajatul a urmat cursuri de specializare de minim 60 zile, indiferent de suma cheltuita.
3. in cazul in care nu exista aceasta perioada de instruire platita de angajator orice conventie sau act aditional la CIM este nula:P
Buna ziua,
Ma intereseaza si pe mine ce acte trebuie facute pentru a putea trimite un anumit nr de angajati la training in alta tara unde este de fapt "Firma mama".Nu stiu toate demersurile si am nevoie foarte mare de putin ajutor.Va multumesc