avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... întoarcerea din concediul de creºtere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

întoarcerea din concediul de creºtere copil

Bună ziua!
Suntem din provincie, aproape de Bucureşti iar soţia mea se află în concediu de creştere copil până la 2 ani.
Când a intrat în acest concediu, pe postul ei a fost angajată o altă persoană, cu contract pe perioadă determinată.
Între timp, firma a închis magazinul din oraşul nostru, iar persoana respectivă a mers în capitală.
Pe 20.10.2010 baieţelul nostru împlineşte 2 ani.
Astăzi soţia a luat legătura cu cei de la firmă să-i anunţe că se întoarce la serviciu, dar a primit raspuns că nu sunt posturi decât la Zalău, Braşov, etc., numai locaţii apropiate...
Când a întrebat de persoana care a fost angajată în locul ei, i s-a răspuns că acum are contract pe perioadă nedeterminată, şi că nu este pe postul ei...
Puteţi să ne daţi vreun sfat? Ce e de făcut?
Oricum cred că o să urmăm calea instanţei...e prea multă bătaie de joc...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:17, 30 Septembrie 2010
1. Daca in contractul individual de munca (CIM) al dvs., la locul de munca, scrie magazinul din orasul dvs., inseamna ca postul dvs. afost desfiintat.
2. Angajatorul nu este obligat sa va ofere un alt loc de munca iar daca va ofera, dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati.
3. Pentru ca s-a desfiintat locul dvs. de munca angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Daca va fi asa angajatorul trebuie sa aplice prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Persoana cealalta de care vorbiti ca are CIM pe perioada nedeterminata nu ocupa postul dvs. ci un alt post similar din Bucuresti.
6. Nu aveti motive sa dati in judecata pe angajator pana acum.
7. Dupa ce veti primi decizia de concediere abia atunci o puteti contesta, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
8. Trebuie insa sa vorbiti si cu un avocat pe dreptul muncii deoarece nu vad ce sanse de castig veti avea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prin restructurare meregiu valentina meregiu valentina buna seara,as dori sa ma informati daca concedierea de care am parte de la data de 20.12.2009 datorita restructurarii postului in care am fost angajat in urma ... (vezi toată discuția)
Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de somaj zota_sanda zota_sanda As dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj . Situatia mea este urmatoarea: sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata ca inspector ... (vezi toată discuția)