avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Acte aditionale contract de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Acte aditionale contract de credit

Buna ziua.

Am primit de curand o scrisoare cu schimbarile survenite la nivelul contractului de credit pe care il am la Bancpost, unde se specifica faptul ca dobanda va fi calculata ca D = S x 30/360 x RD%, unde S = soldul, n = numarul de zile, iar variatia RD = media EURIBOR la 3 luni in momentul t - media EURIBOR la 3 luni in momentul t-1, unde momentul t si t-1 sunt perioadele de calcul intrate in calcul.

Avand in vedere ca in OUG, art 37 paragraful a) este specificat ca "dobânda va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valuta creditului, la care creditorul poate adăuga o anumită marjă, fixă pe toată durata derulării contractului", poate fi considerat legal acest mod de calcul, ca fiind o fluctuatie, sau e obligatoriu sa fie de tipul EURIBOR + x%?

Dupa calculele mele e posibil ca acest mod de calcul sa imi creasca procentul actual de dobanda cu pana la 8%.

Ce se intampla daca media EURIBOR la 3 luni la momentul t este mai mica decat media EURIBOR la 3 luni in momentul t - 1 si variatia RD devine negativa?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 22:11, 1 Octombrie 2010
Nu are cum sa fie asa. Ori e o greseala de redactare din partea bancii ori a dumneavoastra.
In al doilea rand, Nu exista in momentul de fata banca in romania care sa aiba dobanda efectiv egala cu dobanda de referinta LIBOR(ROBOR, EURIBOR CHF LIBEOR, etc)
Toate au sau dobanda fixa, evident mai mare decat LIBOR, sau o dobanda variabila formata din LIBOR + o marja fixa
Ce relatati dumneavoastra e SF, si cu siguranta nu exista. Mergeti personal la banca si convingeti-va. Dar atentie ce semnati daca va cer sa semnati ceva.
Nu am auzit de vreo banca in Romania care sa aplice corect aceasta ordonanta. Toate au incercat sa pacaleasca clientii si sa modifice contractele in favoarea lor.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
SF sau nu, chiar asa scrie in contract. Tocmai asta mi s-a parut si mie aberant.

Atentie, cititi cu atentie ce am scris: nu este egala cu dobanda de referinta ci este diferenta dintre mediile pe trei luni din perioada t si perioada t-1.

Din pacate am fost la banca iar "duduia" de la ghiseu a fost deosebit de acra, spunand ca nu stie cat e EURIBOR, ca nu are dreptul de a cauta pe Internet acest lucru si ca sa ma duc acasa sa calculez singur.
Acest mod de a stabili o dobanda la un credit este absolut bizar. Cu siguranta ca, dobanda calculata va fi corelata cu indicele de referinta EURIBOR 3M + marja bancii (fixa pe toata perioada de creditare). Cu siguranta ca este un mod nefericit de exprimare a dobanzii in contract. Referinta EURIBOR privita ca medie intre doua momente care difera cu 90 de zile, poate fi si negativa. Cred ca, mai degraba au dorit sa exprime legarea calculului de dobanda fata de o referinta interna a bancii, determinata ca medie intre cele doua perioade. La aceasta referinta interna se adauga marja bancii si rezulta procentul de dobanda al creditului care se mentine constant in urmatoarele 90 de zile. Indiferent de modul in care se face calculul, dobanda, in contract trebuie dimensionata fata de o referinta recunoscuta pe piata interbancara, care este EURIBOR, ROBOR, samd.
Mergeti la banca, solicitati o intrevedere cu directorul agentiei care v-a acordat creditul si cereti-i sa va explice matematic, modul de calcul al dobanzii.
Succes :dance:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de credit. legala ori ilegala? Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu Banca BCR isi notifica clienti privind recalcularea si reevaluarea contractelor de credit precizand faptul ca: \"Modul de calcul al ratei dobanzii - rata ... (vezi toată discuția)
Calcul procent dobanda curenta LAZAR GELU LAZAR GELU CALCUL REPREZENTANT BANCPOST AZI 22 SEPTEMBRIE 2010 AM FOST LA SEDIUL BANCPOST SUCURSALA GORJULUI PENTRU A RIDICA NOUL DESFASURATOR DUPA APLICAREA OUG ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)