avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
r.gabi a scris:

milika a scris:

elena138 a scris:

Da, prostia este nelimitata, prostii sunt limitati!...


mda..
eu sunt limitat..pentru ca, desi nu ascult manele, sunt constient ca am mult de lucru..la mine..:(
e cineva.. nelimitat..???:O



Se pare ca veti avea timp tot restul vietii care v-a mai ramas de trait,cum au de fapt si altii.
Eu cred d-na "elena138" se refera la prostii si incultii intalniti in viata de toate zilele,ca si mine de altfel.
Diferenta este ca lor nu le ajunge o viata pentru a se culturaliza ,pentru a-si reveni la ceea ce inseamna normalitate intelectuala ,pentru ca sunt "vizibili" si "auzibili" in fiecare clipa.
Toate"salamurile" afumate si stricate,toate "minunile rebutate",toti"pustii" imberbi, sau cine stie ce alti purtatori de porecle scoase de prin "cosurile de gunoi ale mahalelor" ,toti incultii astia,care zgarie hartia cand se semneaza si se cred mari "jmekeri", fac parte din aceasta "tagma".
Mie,ca simplu muritor ,imi este rusine ca sunt contemporan cu ei



mda..multumesc pentru incurajarile adresate mie si tovarasilor nostri:D
contemporaneitatea noastra nu depinde de noi..insa, mi-ar fi placut ca tu sa nu fii rusinos ca traiesti azi;)
hai, ce zici...vezi pe forum..pe alte alea..in virtual daca in real nu iti place

Cele bune :bow:, milika:)
Mi-ar fi placut sa depinda si de o generatie tanara,macar sa depinda de cei care pot face sau da ceva ,iar cei care au ceva de facut sau de zis sa nu fie sau sa fie mai putin"contaminati" de virusul indiferentei si al imposibilitatii de a avea replici la tot ce nu este cum trebuie.
Se pare ca toata lumea se indreapta cu pasi repezi si chiar se imbulzeste spre "locurile caldute".
Lumea reala este cea pe care o poate percepe fiecare dintre noi,iar manelele si manelistii fac parte din lumea reala.
Ii multumesc pentru punerile la punct dlui.avocat"milika",cu amendamentul ca,cel putin ca varsta eu am fost candva pe unde este domnia sa acum ...
In rest,ii las posibilitatea sa reflecteze
impersonala :)
paunescu :(

:innocent:

V-am spus că sunt un om periculos
ªi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
Un plus de-ngrijorare şi de teamă.

V-am spus că fac teribil de urât
De sunt călcat puţin pe libertate.
V-am spus ca sunt oşteanul credincios
Dar care doar cu inamici se bate.

V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
Cenzori capricioşi ai vremii mele,
C-o să vă coste scump măruntul moft,
De a ne face nouă zile grele.

V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
V-am spus că n-o să placa nimănui
Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.

V-am spus că vremurile s-au schimbat
ªi că situaţia e mai complexă,
Nu-i intelectualul - servitor.
Cultura nu-i ceva ca o anexă.

ªi lumea nu se poate cuceri
Umflând la cifre şi mimind tumulturi
Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
Cu papagali care ţin loc de vulturi.

V-am spus şi am puterea să mai spun
Ca nu încape muntele în seră
Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
ªi de la căprioară la panteră.

V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
ªi voi într-una fără să-l ciţiti
Îl pomeniţi până vă doare gura.

V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
ªi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.

V-am spus că muzica nu-i un microb
Care ameninţă civilizaţii
E-a omului pentru a fi mai bun,
V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.

V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
ªi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
ªi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

1979

Aceasta poezie a fost adaugata pe January 27th, 2008 la ora 11:43 pm si a fost scrisa de Adrian Paunescu. Poti urmari discutiile despre aceasta poezie ( Analfabeţilor ) intrand in aceasta pagina sau urmarind feed-ul RSS 2.0. Daca doresti, poti lasa un raspuns ( trackback)


In acest moment, al postarii, ascult piese consacrate de Cenaclul "Flacara", iar sentimentul ca nu e chiar totul pierdut aproape ca ma cuprinde. Imi amintesc ca prin anii '80 (atunci aveam si eu ochi si urechi pentru a scruta orizonturi indepartate), chefurile "se spargeau" cu adevarate concerte (mai toti cantam la chitara sau la alte instrumente muzicale) - precursoarele spectacolelor de Karaoke de astazi, aveam festivaluri de trupe rock (la care nu aveam voie pentru ca aveam limite de timp), mergeam cu dirigu' la concerte si chiuleam de la orice se putea sa ajungem la un film bun, niciodata nu recunosteam ca am fost la un chef si, mai ales, ca noi am fost cei care au participat cand parintii - intorsi acasa - constatau ca nu prea mai au nimic in frigider...
Ascultam Radio Europa Libera si vocea Americii, cumparam discuri cu Sandra si George Michel si-i descopeream pe Pavarotti si Domingo..., iar in '89 eram entuziasti si speram sa gasim pe piata toate cartile acelea care erau in biblioteca liceului, cele pe care le citeam din bibliotecile personale ale profesorilor si toate cele interzise... Dezamagire... am descoperit ziarul "Oblio", povestile cenzurate ale lui Creanga si am crescut cu maimute pe micul ecran, care maimute nu par sa fie din lumea aceasta, pentru ca sunt perene. Maimute care au invatat cateva cuvinte si unele s-au catarat la putere, altele canta. Pustii nu sunt vinovati, ei primesc ceea ce noi le dam, cum la dam , cat le dam si cand le dam.

:sorry:
Cântec femeiesc
Adaugata in 21 Jan - poezie compusa de Adrian Paunescu
Aşa e mama şi a fost bunica
Aşa suntem femei lângă femei
Părem nimic şi nu-nsemnăm nimica
Doar nişte “ele” ce slujesc pe “ei”.

Ei neglijenţi, iar ele foarte calme
Ei încurcând ce ele limpezesc
Ei numai tălpi şi ele numai palme
Acesta e destinul femeiesc.

ªi-n fond, ce fac femeile pe lume?
Nimic măreţ, nimic impunător.
Schimbându-şi după ei şi drum şi nume
Pun lucrurile iar la locul lor.

Cu-atâţia paşi ce au făcut prin casă
ªi pentru care plată nici nu cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.

Ei fac ce fac şi tot ce fac se vede
Ba strică mult şi ele-ndreaptă tot
ªi de aceea nimeni nu le crede
Când cad, îmbătrânesc şi nu mai pot.

Aşa e mama şi a fost bunica
ªi ca ele mâine eu voi fi.
Ce facem noi, femeile? Nimica,
Decât curat şi uneori copii.

Suntem veriga firului de aţă
În fiecare lanţ făcut din doi
Ce greu cu noi femeile în viaţă
Dar e şi imposibil fără noi…
:)
o salutare pt fetele din lista:bow:

Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
ContSters163072, utilizator

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)