avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu ingrijire copil de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu ingrijire copil de catre tata

buna ziua , sotia mea este in concediul de 126 zile , pe care l a inceput cu data 1 septembrie 2010, deci ar trebui sa solicite concediul de ingrijire incepind cu 1 ianuarie 2011.Vreau sa intru eu in acest concediu in locul ei, copilul nostru urmeaza sa se nasca pe 10 octombrie 2010.Cum procedez ? Pot solicita acest lucru la firma la care lucrez imediat dupa nasterea copilului sau trebuie sa astept sa treca cele 126 zile ale sotiei, multumesc pentru raspuns, george
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 18:14, 2 Octombrie 2010
Acum sicer la o mica discutie cu seful tau nu cred ca te va refuza sa mai ramai macar pana ce intrii in crestere copil adica 2 luni, daca dupa aia, 2 ani sa spunem ca nu o sa mai ai treba cu el, mai ales ca staul iti da acesti bani pentru crestere copil.
E pana la urma ceva omeneste............
1. Exact asa cum am spus si cum vb-am subliniat din OUG 148/2005: puteti intra in CCC chiar din ziua nasterii acestuia,deoarece dvs., ca tata, nu beneficiati de concediu de maternitate.
2. @eduard_ greseste: CCC se acorda pana la varsta de 2 ani a copilului, nu timp de 2 ani de la data cererii.
indiferent de faptul ca sotia mea , va mai avea cca 90 zile de concediu de lauzie la data nasterii? daca este posibil as prefera aqcest lucru
Nu am specificat undeva 2 ani de la data cererii ci 2 ani dupa cele 126 de zile de sarcina si leuzie. Nu stiu daca se pot suprapune concediu sotiei de maternitate si concediu crestere copil al tau ca tatic aceste 2 luni. Nu e logic pentru aceiasi cauza sa fie 2 indemnizatii suprapuse.........
Sincer eu nu am intalnit asa ceva, las pe altii cu experienta mai multa..............
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Revin cu o completare:
Art. 10. - (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;*
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).
(2) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 4 alin. (1) lit. a) se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
(3) Pentru fractiunile de luna, cuantumul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabileste proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice din luna respectiva pentru care acestea se cuvin si se acorda.

ATENTIE LA art.1b - intermen de 60 de zile...........in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, insa sotia ta indeplineste conditiile............

Alte discuții în legătură

Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)
Un viitor tatic ce vrea sa intre in concediu ingrijire copil narcisss narcisss Situatia firmei in care lucrez este incerta, asa ca vreau sa plec din firma . Intrucat sotia mea va naste la jumatatea lunii mai, vreau sa stiu daca imi pot ... (vezi toată discuția)
Prenatal mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 ... (vezi toată discuția)